Figyelem! Országszerte heves zivatarok várhatók

MTI2013. augusztus 26. 14:03

Hétfőn az ország nagy részén várható heves zivatar, illetve felhőszakadás. Két déli megyére, Békésre és Csongrádra másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, de már a fővárost is elérte a csapadékzóna.

A szolgálat a Facebook-oldalán azt írta: az ország középső sávjában tartó csapadékrendszerből az elmúlt órákban már több helyen is 5-10 milliméternyi csapadék hullott. Dél körül dél felől már a fővárost is elérte a csapadékzóna. A Tiszántúl középső részén van jelenleg a legmelegebb, 24-25 fok körüli hőmérséklettel, de délután itt is intenzív zivatarokra lehet számítani.

Az veszélyjelzés szerint a várható heves zivatarok, valamint a felhőszakadás miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben Békés és Csongrád megyében. Ezeken a területeken egy-egy zivatart akár óránkénti 90-100 kilométeresnél erősebb széllökések kísérhetnek, nagy méretű jégdarabokra is számítani lehet, s rövid idő alatt akár 50 milliméternél több eső is hullhat.

Emellett a fővárosra és 14 megyére (Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém, Pest) a felhőszakadás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a várható heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfőn egy délnyugatról északkelet felé fejlődő csapadékrendszer alakítja időjárásunkat, esővel, záporral, zivatarral. Intenzívebb zivatar, felhőszakadás elsősorban az Alföldön várható. Különösen délkeleten heves zivatarnak is nagyobb a kockázata.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Keddre virradó éjszaka főként északkeleten, majd kedden napközben a Dunántúlon lehet számítani a záporok mellett néhol zivatarokra, amelyekhez elsősorban a rövid idő alatt lehulló, nagyobb mennyiségű csapadék jelenthet kockázatot, de óránkénti 60 kilométeresnél erősebb szél és kisebb méretű jég is előfordulhat - tették hozzá.

 

Címkék:
utazás, időjárás, eső, ítéletidő, zivatar,