Keveset költenek a turisták magyarországon

Népszava2013. augusztus 5. 09:35

Hiába olcsók - a legtöbb uniós tagországhoz képest - szállodáink és vendéglátóhelyeink mégsem özönlenek a turisták Magyarországra. Bár a beutazó turizmus valamelyest növekedett az elmúlt időben, ennek ellenére sokakat visszatart az országunk meglátogatásától a rólunk megjelentő számos negatív sajtóhír. Főleg a jól fizető üzleti és kongresszusi turisták maradtak el, de a falusi turizmusunk is visszaesett.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke a lapnak elmondta: a Malév csődje alaposan átrendezte a hazai idegenforgalmi piacot, főleg a beutazó turizmus alakult át jelentős mértékben. Erőteljesen megnövekedett a keveset költő turisták száma, de a szállodák is arról panaszkodnak, hogy a bevételeik nem érik el a 2008-as szintet, vagy ekörül stagnálnak - mondta Molnár Gabriella. Ez arra utal, hogy a diszkont légitársaságokkal érkező turisták elsősorban az olcsó szálláshelyeket keresik, és az éttermekben alig költenek, ehelyett az élelmiszereket inkább az üzletekben, szuper-, vagy hipermarketekben vásárolják meg.

Főleg a konferencia-szervező irodák vannak bajban, mert a korábbi évekhez képest jóval kevesebb konferenciát rendeznek Magyarországon.

A szakember beszélt arról is, hogy bár az elmúlt időszakban 5-10 százalékkal csökkent a Németországból érkező turisták száma, de azért még mindig ez a legnagyobb küldőország. Egyre kevesebb viszont az onnan érkező buszos turistacsoport. Viszont folyamatosan nő a környező országokból érkezők száma, a csehek, lengyelek, szlovákok, ukránok, románok, de még a britek is viszonylag sokan látogatnak hozzánk.

Címkék:
utazás, turizmus,