Megérkezett a hidegfront: itt várható szélvihar, zivatar

MTI2013. július 30. 07:41

A hőség miatt kiadott figyelmeztetéseket mindenhol visszavonta, az erős szél miatti másodfokú figyelmeztetéseket pedig mérsékelte a meteorológiai szolgálat kedd hajnalban. A viharos szél és a heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben több megyében.

A veszélyjelzés szerint tizenkét megyében - Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest - továbbá Budapesten kedden 70 kilométer/óránál erősebb széllökésekre is számítani lehet. Emiatt ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A heves zivatar miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál másodfokú viharjelzés van érvényben. E szerint magas hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a tavakon.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az ország középső sávjában, a Sopron-Baja és a Miskolc-Nyíregyháza vonalak által határolt területen az északnyugati szelet kísérő legerősebb széllökések 70-80 kilométer/óra között lehetnek. A reggeli órákban a Tiszántúlon, délután főként északkeleten lehet számítani zivatarra.

Egy-egy intenzívebb zivatar viharos széllel, jégesővel is járhat. Késő este azonban megszűnnek a zivatarok, és jelentősen mérséklődik a szél - írta a meteorológiai szolgálat.

Mindenhol visszavonták a hőség miatti figyelmeztetéseket, és az előrejelzés szerint a hét folyamán sem emelkedik jelentősen a hőmérséklet. Kedden a maximumhőmérséklet 26 és 30 Celsius-fok között alakul, késő este 19-24 fokra lehet számítani. A következő napokra pedig - jövő hétfőig - 28-32, illetve 28-33 fokos csúcshőmérsékletet prognosztizál a meteorológiai szolgálat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hétfőn érkező hidegfront miatt több járásra adott ki citromsárga riasztásokat a meteorológiai szolgálat.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője kedd hajnalban azt mondta: a tűzoltókat országszerte mintegy tucatnyi alkalommal riasztották fakidőlésekhez, leszakadt faágakhoz. Az OKF jelenlegi információi szerint rendkívüli esemény nem történt, nem okozott komolyabb károkat a viharos erősségű szél.

 

Címkék:
utazás, vihar, időjárás, kánikula, hőség, eső, viharjelzés,