Jó hír az autósoknak! Gyorsabb lesz délen a határátkelés

Pénzcentrum2013. július 10. 13:25

Két-két plusz sávval és kibővített buszsávval várja mostantól az utazókat röszkei közúti határátkelőhely. Az Európai Uniós támogatással megvalósult beruházás célja a torlódások és várakozási idők csökkentése.

A belépő és kilépő oldalon is kilenc személyforgalmi sávval várja a nyári utazási csúcsot a kibővített röszkei közúti határátkelőhely. A Délkelet-Európa kapujaként emlegetett térség határátkelői közül Röszke személyforgalma mindig is kiemelkedő volt. A 2002. évi átadását követő időszakban az átkelő személyforgalma a nyugat-európai vendégmunkások téli és nyári szabadságolása idején folyamatosan növekedett. Emiatt gyakorivá váltak a jelentős mértékű időszaki torlódások, várakozások.

A mostani fejlesztés révén az átkelő 2-2 ki- és belépő oldali, az EU-sztenderdeknek megfelelő ellenőrzési technológiát támogató személyforgalmi sávval egészült ki, illetve az ellenőrzési helyekre vezető buszsáv pedig szélesítésre került mindkét oldalon. Az új sávok létesítésével mindkét oldalon csökkent a vizsgálati helyek száma, ezért áthelyezték a vizsgálóépületet, helyén pedig a korábbinál több vizsgálati helyet alakítottak ki. Az új sávoknak köszönhetően megnövekedett áteresztő kapacitáshoz igazítva az utasok a belépő oldalon több parkolóhellyel ellátott, kibővített parkolót vehetnek igénybe.

A kivitelezési munkálatok 2013 februárjában kezdődtek, és 2013. június 11-én értek véget. A csaknem 523 millió forint összköltségvetésű projekt 75 százalékban az Európai Unió vissza nem térítendő pénzügyi támogatásával valósult meg.

Címkék:
utazás, határ,