Útlevelet csináltatnál? Már januárra sincs időpont

Pénzcentrum2012. december 17. 19:01

Lehetetlen január második fele előtti időpontot kérni az okmányirodákban - írja az Index. A járási rendszer kialakításáért felelős közigazgatási minisztériumnál viszont azt mondják, az okmányirodák működését semmilyen módon nem fogja zavarni az új redszer, de Navracsics Tibor közigazgatási miniszter sem tud a panaszokról. A portál olvasói nem ezt tapasztalták: valahol utasítást kaptak az ügyintézők, hogy januárra nem adhatnak időpontot.

"Az okmányirodák működését semmilyen módon nem zavarja a járási hivatalok létrejötte. Január 1-jétől az irodák ugyanott és ugyanúgy várják az ügyfeleket, ahol és ahogy eddig is, csak nem a jegyző alá fognak tartozni, hanem a járási hivatal keretében fognak tovább működni" - reagálta múlt héten a járási rendszer kialakításáért felelős Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), miután a portál egyik olvasója furcsa esetről számolt be. Az olvasó útlevelet akart csináltatni az egyik Pest megyei leendő járási központ okmányirodájában, de azért nem kapott januárra időpontot, mert az ügyintéző szerint a járási rendszer miatt "gondok lehetnek" az ügyintézéssel.

Egyedi eset

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is azt mondta, nem tud a panaszokról, szerinte csupán egyedi esetekről lehet szó. Hétfő délelőtt, a járási vezetők eskütételekor az Index kérdésére elmondta, hogy ígérettel bírnak a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-től, hogy az átállásra kész lesz a gerinchálózat és az informatikai rendszer. Újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy sok változás januártól még nem lesz tapasztalható, szerinte április-május környékén lesz az, amikor az állampolgárok számára fel fog tűnni a pontosabb és színvonalasabb ügyintézés.

Úgy tűnik, mégsem egyedi esetről van szó. Miután a hírportál felhívást intézett olvasóihoz, hogy írják meg, ők milyen nehézségeket tapasztaltak, jó néhány levelet kaptak. Az olvasóik hasonló anomáliákról számoltak be: nem csak december végére, hanem januárra sem adnak időpontot az okmányirodákban.

Címkék: