Drágulnak a BKV jegyek, bérletek: így úszhatod meg olcsóbban

Orosz Márton2012. november 19. 05:23

Fontos változások a budapesti tömegközlekedésben Jelentős változásokra számíthatunk jövőre a budapesti tömegközlekedés tarifáiban. Az újdonságok bevezetése - például a kiegészítő heti bérlet- mellett a tanuló és felsőoktatási tanuló, a kisgyerekes és a nyugdíjas bérletek árán kívül gyakorlatilag minden jegy és bérlet ára emelkedik majd. Aki azonban még idén vásárol, sokat megtakaríthat: a Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

Ha nem vagy nyugdíjas, nem vagy diák, többet fizetsz

Budapest Főváros Közgyűlése 2012. október 31-ei ülésén döntött a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2013. január 1-jétől érvényes viteldíjairól, illetve díjalkalmazási feltételeiről. A Közgyűlés döntése értelmében a teljes árú havi bérlet ára 2013-tól 10 500 forintra nő, a vonaljegy 350 forintba kerül majd (az idei 320 forint helyett).

Nem változik ugyanakkor a tanuló és felsőoktatási tanuló, a kisgyerekes és a nyugdíjas bérletek ára. A tanuló és kisgyerekes havi bérletek tehát változatlanul 3850 forintba, a nyugdíjas havi bérletek pedig továbbra is 3700 forintba kerülnek majd 2013-ban.

Pár ezer forintot azért lehet spórolni

Bár a jegyek, bérletek alapvetően drágulnak, pár ezer forintot spórolhatunk azzal, ha még az idei évben bevásárolunk belőlük. Egy december 31-i kezdődátummal vásárolt bérletért még 2012. évi árat kell fizetni. Érvényessége végéig (azaz január végéig) jogszerűen használható, az Üzletszabályzatban foglalt feltételek betartása mellett - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Budapesti Közlekedési Központ.

Azzal ugyanakkor hiába próbálkozunk, hogy veszünk egy bérletet december 31-én, aminek a kezdőnapjának (azaz annak a dátumnak, amit rápecsételnek a pénztárban) mondjuk március 1-jét kérjük, mivel minden olyan bérlet, jegy, melynek kezdőnapja 2013. január 1., vagy későbbi dátum, már csak a 2013. évi árakon vásárolható meg.


Ugyanígy éves bérletet sem tudunk venni az idei áron. Mivel a kezdődátum 2013. január 1., ezért a termék ára decemberben vásárolva is már a 2013. évi emelt ár. Jövőre azonban már lesz erre is megfelelő termék: a kedvezményes éves bérletek egyszelvényes változata tetszőleges kezdődátummal lesz váltható. Ez azt jelenti, hogy 2013. december 31-től 2014. december 30-ig érvényes éves bérletet még a 2013. december 31-én érvényes árakon lehet majd vásárolni. Ez a termékújítás azonban csak 2013. január 1-től lép életbe, így idén decemberben ez még nem megtehető.

A legtöbbet a negyedéves bérleten nyerhetünk. Ez a termék alapból is igen kedvező (három havi bérletárért 100 napos érvényességet tartalmaz, miközben a január-március összesen 90 nap), és ez biztosítja a leghosszabb, kihasználható, 2012. évi áron történő előrevásárlást. Cikkünk megjelenéséig ugyanakkor nem derült ki, mennyibe kerül jövőre a negyedéves bérlet (ezt legkésőbb december elsején tudhatja meg az utazóközönség). Ha azonban a vonaljegy és a havi bérlet jegyárának 7,1 százalékos áremelkedését vesszük alapul, akkor nagyjából 2 ezer forintot nyerhetünk azzal, ha még idén vásárolunk negyedéves bérletet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi a helyzet a jegyekkel?

A BKK tájékoztatása szerint megszűnik az eseti jegyek (vonaljegy, helyszínen váltott vonaljegy, 10 darabos gyűjtőjegy, átszállójegy, metrószakaszjegy, környéki vonaljegyek) korlátlan ideig biztosított felhasználhatósága: ezek a jegyek a rajtuk feltüntetett ár érvényességi idejét követő év végéig használhatók fel utazásra, ezt követően további 3 hónapig értékben becserélhetők új áras jegyekre.

Így például a 320 forintos vonaljegy (függetlenül attól, hogy a 2010. februártól 2012. decemberig terjedő időszakban mikor vásároltuk) a 2013. januári viteldíjváltozást követő egy évig, tehát 2013. december 31-éig használható fel, majd 2014. január-március időszakban az akkor érvényes áron forgalmazott vonaljegyre cserélhető. A 2010. február 1. előtt vásárolt, kinegrammal ellátott BKV-jegyek is 2013. december 31-ig használhatók fel utazásra. Ez az intézkedés egyúttal az elektronikus jegyrendszerre való fokozatos átállást (a régi jegyek fokozatosan történő kivezetését) is szolgálja.

Újfajta bérletek is jönnek

Címkék:
bkv bérlet érvényessége,