Siess tankolni, drágulás jön

Pénzcentrum2012. augusztus 11. 14:32

Bár a forint árfolyamának erősödése sokat erodált a finomított termékárak emelkedéséből, sajnos hazai fizetőeszközben mérve még így is az üzemanyagárak emelkedését lehetett tapasztalni. Ennek hatására szerdától a hazai kutakon is feljebb kerülhetnek majd az árak, a benzin és gázolaj esetében akár literenként 4-5 forintos emelést sem lehet kizárni.

Tovább emelkedett a héten az olajár a kínálati oldali félelmek és a kockázatvállalási kedv fokozódásának hatására. A keresleti oldal azonban továbbra is gyenge és a kilátások sem túl rózsásak, hiszen a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint jövőre még az ideinél is alacsonyabb mértékben nőhet majd a világ olajfogyasztása.

Mindenesetre egyelőre az olajár és így a finomított termékárak is emelkedő pályán haladnak, aminek hatására a benzin esetében 4,6%-kal, a gázolajnál pedig 4,3%-kal került feljebb a jegyzésár.

Ezeket a negatív hatásokat ezúttal a forint árfolyamának erősödése ellensúlyozni tudta, hiszen a hazai fizetőeszköz a dollárhoz képest a 227,7-es átlagos értékre kapaszkodott a múlt heti 223,7-es szintről. Ennek köszönhetően hazai fizetőeszközben mérve a benzin átlagára 2,8%-kal, a gázolajé 2,5%-kal emelkedett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár a forint árfolyamának erősödése némileg tompította a finomított termékárak emelkedését, még így is arra kell felkészülnünk, hogy szerdától emelkednek majd az üzemanyagárak a hazai kutakon. A napokban látott ármozgások alapján akár az sem kizárt, hogy literenként 4-5 forinttal emeljen majd a MOL nagykereskedelmi árain.

Az általunk követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a MOL árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előrejelezni. Ez annak tudható be, hogy a MOL (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

  Előz

Címkék: