Mi lesz így a BKV-val? Egy fillért sem kap az államtól

Pénzcentrum2012. június 6. 15:23

Kivonul a BKV közvetlen finanszírozásból az állam a készülő 2013-as költségvetés tervezete szerint, holott az alig két hónapja aláírt Matolcsy-Tarlós-megállapodás szerint jövőre 22 milliárd forintot adna a kormány a BKV fenntartására - számolt be a Napi Gazdaság.

Teljes egészében kivonul az állami a BKV finanszírozásából, a Napi Gazdaság értesülései szerint ugyanis a 2013-as évi költségvetés tervezetében semekkora összeg nem szerepel a tömegközlekedés támogatása címen. A közlekedési vállalat finanszírozásáról folyó tárgyalások az idén hónapokig húzódtak, majd az április végén Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István főpolgármester által aláírt hosszútávú finanszírozási szerződés szerint az idén Budapest megkapja a költségvetésben erre a célra félretett 32,2 milliárd forintot, ami 2013-ban 22,2 milliárd forintra csökkenne.

Ezzel párhuzamosan a kormány megadta viszont az adókivetés jogát a fővárosnak, ekkor lépett képbe a dugódíj gyorsított bevezetése. A fővárosnak a tervek szerint évi 20 milliárd forint bevétele származhat a dugódíjból, a bevezetésre pedig 2013 júliusában kerülne sor.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a vidéki városok tömegközlekedésének finanszírozásának mi lesz a sorsa, az azonban tény, hogy a költségvetés terhe nagyságrenddel kisebb, mint Budapest esetén: évi 2-3 milliárd forintra tehető.

Szakértők azonban felhívták a figyelmet, hogy Budapest költségvetési pozíciója nem romlik, a készülő tervek ugyanis azzal számolnak, hogy 2013-tól megszűnne az szja bevételek helyben maradó részének települések közötti újraosztása, a tehetősebbektől a szegényebbek felé.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kormány a napokban véglegesíti majd a 2013-as költségvetési terveket. A korábbi nyilatkozatok szerint a büdzsé fő számait akár már a nyári szünet előtt is elfogadhatja a parlament, a végszavazás azonban őszre vagy a decemberi napokra maradhat.

Címkék: