Ennyiért taxizhatsz a jövőben, ha megállapodnak...

Pénzcentrum2012. június 1. 09:04

A fővárosi önkormányzat a fix árasnál bonyolultabb tarifarendszer bevezetését tervezi - írja a Napi Gazdaság.

Hétfőn újabb taxistüntetést tartanak Budapesten, a szolgáltatók azt kívánják elérni, hogy konszenzusos álláspont kialakulásáig ne jöjjön létre a piacot szabályozó rendelet. Az Országos Taxis Szövetség hetek óta várja a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) egyeztetésre szóló meghívóját, illetve a találkozó időpontjának kijelölését. Az idő azért is sürget, mert a szövetség úgy tudja, a BKK a június 20-i fővárosi közgyűlésre kívánja beterjeszteni a rendelettervezetet.

A taxisok által támogatott fix díjas rendszerben a jelenlegi maximált ár lett volna a fix tarifa, vagyis a nappali alapdíj maradt volna 300 forint, az éjszakai pedig 500 forintra emelkedett volna, kilométerenként pedig 240 forintot kellett volna fizetni minden társaságnál, a jelenlegivel megegyező 80 forintos várakozási díj mellett.

A főváros most 700 forintos alapdíjat javasol, amiben az első kilométer is benne lenne. A szövetség álláspontja szerint azonban ez nem kezelhető az óra átállításával, a taxisoknak új mérőkre lenne szükségük, ami jelentős költséget jelentene a vállalkozóknak. Ennél is nagyobb kiadást jelenthet a főváros által szorgalmazott egységes arculat, ami egy vállalkozónak kétszázezer forintnál is többe kerülhet.

 

Címkék: