Többszáz milliós mutyi a BKV-nál: trükköztek a bérletekkel

Pénzcentrum2012. május 11. 15:37

Újabb mutyira derült fény a BKV háza táján. A társaság tájékoztatása szerint ugyanis a közlekedési vállalat egyik alvállalkozója eddig több mint 562 millió forinttal tartozást halmozott fel, s a BKV gyanúja szerint sikkasztás áll a felhalmozás hátterében.

Újabb súlyos örökségre derült fény a BKV-nál: a közlekedési cég 2008 óta szerződéses kapcsolatban állt a Frear Kft.-vel, amely 35 helyszínen folytat jegy- és bérletértékesítést. A cég az egyes csomópontokban az utasok által jól ismert "fabódékban", illetve egyes helyeken a jegypénztári helyiségekben végezte tevékenységét viszonteladóként. A szerződést a jegyértékesítési feladatok 2012. május 1-jén történt jogutódlásával a Budapesti Közlekedési Központ is megörökölte. A BKK a feladat átvétele után azonnal megkezdte a kiszervezett tevékenység felülvizsgálatát.

A BKK a mai napon azonnali hatállyal felbontotta a Frear Kft.-vel eddig fennálló, menetjegyek és bérletek viszonteladására vonatkozó szerződését, mivel a társaság nem számolt el megfelelően a korábban átvett jegyekkel és bérletekkel, illetve a felszólítás ellenére sem tett eleget fizetési kötelezettségeinek. Eddig a Frear Kft. több mint 562 millió forinttal tartozást nem fizetett meg, de ez az összeg a még nála lévő készletek esetleges hiányos elszámolása nyomán növekedhet.

Tekintettel arra, hogy a fentiek nyomán a Frear Kft.-nél sikkasztás gyanúja áll fenn, ezért azonnali hatállyal felszólítottuk a céget a jegy- és bérletárusítás beszüntetésére, a készletek és bevételek teljes elszámolására, valamint intézkedés történt a szerződés felmondására. A még a cégnél lévő készletek elszámolása ma történik meg. Az eset miatt 2012. május 10-én Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója feljelentést tett a Budapesti Rendőr-Főkapitányságon a Frear Kft.-nél történt sikkasztás gyanúja miatt. A büntetőeljárásban a BKK és a BKV a polgári jogi igényét azonnal bejelentette, illetve megtették a további szükséges intézkedéseket a kárenyhítés érdekében.

Tarlós István főpolgármester utasítása alapján a Budapesti Közlekedési Központ mindent elkövet annak érdekében, hogy a lehető legkisebb kényelmetlenséggel biztosítsa vásárlói számára a jegy- és bérletértékesítést, a 35 kieső értékesítési pont ellenére. A BKK vezérigazgatója haladéktalanul elrendelt minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a saját pénztárak megnyújtott nyitva tartási időkkel, bővített ablakszámmal működjenek, illetve a pénztárosi feladatokra átképzések, felvételek történjenek. A nyitva tartási idők, értékesítési helyszínek aktuális helyzetéről a BKK honlapján értesülhetnek az utasok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: