Trükköznek a BKV-bérletekkel: ki és miért gyűjtögeti?

Orosz Márton2012. április 23. 05:23

A BKV is tud arról, hogy vannak olyanok, akik a metrómegállóknál ismeretlen okból elkérik az utasok használt bérletét. A közlekedési társaság szerint ugyanakkor nem az általuk foglalkoztatott jegyellenőrök, hanem a céggel szerződéses jogviszonyban álló biztonsági őrök foglalkoznak ezzel, akik eddig még mindig tagadták a vádakat, így eljárás sem indult ellenük.

Több Pénzcentrum.hu-olvasó is arról panaszkodott az elmúlt hetekben, hogy a metrómegállóknál a jegyellenőrök arra kérték őket, adják oda nekik régi, már lejárt bérletszelvényeiket. Egy olvasónk szerint az ellenőr az Árpád-hídnál azzal indokolta a kérést, hogy "kislánya gyűjti" a régi bérleteket. Úgy tudjuk, az elmúlt időszakban előfordult hasonló más megállóknál, például a Széll Kálmán téren is.

A BKV tud róla, de...

Természetesen megkerestük a BKV Zrt.-t a rejtélyes ügyben. A közlekedési társaság lapunkat arról tájékoztatta, hogy hozzájuk is érkeztek már hasonló bejelentések, azonban állításuk szerint a jelzések egyértelműen a bejárati ellenőrzést végző, a BKV Zrt.-vel szerződéses jogviszonyban álló biztonsági őrökre vonatkozóan érkeztek, akik nem azonosak a cég jegyellenőreivel.

Mint válaszlevelükben írták, a bejelentéseket minden esetben továbbították az őröket foglalkoztató biztonsági szolgálat felé és a történtek kivizsgálását kérték. A biztonsági őrök minden esetben tagadták a vádakat, ezért bizonyíthatóság hiányában érdemi, hatósági eljárás kezdeményezésére - ez idáig - a közlekedési vállalatnak nem volt lehetősége. Az hivatalosan nem tudható, hogy kinek miért lehet szüksége ezekre a használt -és érvénytelen - bérletekre, annyi biztos, hogy a BKV Zrt. semmiféle ilyen, vagy hasonló tevékenységre irányuló utasítást nem adott ki, a vállalkozó számára kifejezetten tiltják ezt a tevékenységet.Olyan visszaélésről sem tudnak, amikor kiderült volna, hogy az így gyűjtött bérleteket illegálisan újra felhasználták.


Azt kérik azoktól az utasoktól, akikhez a biztonsági őr(ök) hasonló kéréssel fordulnak, hogy a történteket - lehetőség szerint az érintett biztonsági őr azonosító számának megjelölésével - haladéktalanul jelezzék a metróállomás forgalmi ügyeletén. Amennyiben a helyszínen bármilyen okból konfliktushelyzet alakul ki, abban az esetben mindenképpen rendőri intézkedés kérését javasolják.

Egyre többen utaznak hamis jeggyel, bérlettel

A BKV Zrt. jegyellenőrei 2011. évben 75 esetben kezdeményeztek hamis jeggyel, bérlettel utazó személlyel szemben pótdíjazási eljárást. Az utasok adatainak ismeretében a BKV magánokirat hamisítás miatt, mind a 75 esetben feljelentést tett. Ez az adat a 2012. év vonatkozásában -április közepéig - 77 pótdíjazási esemény, illetve ebből eredő feljelentés.

Az ellenőrzések alkalmával előfordul, hogy az utazási jogosultságát hamis jeggyel, bérlettel igazoló utas a hamis jegyet, bérletet hátrahagyva, személyes adatai közlése nélkül távozik a helyszínről. Ilyen esetben az intézkedés ismeretlen kobzásként kerül dokumentálásra. A hamis jegy, bérlet tárgyában történt ismeretlen kobzások száma 2011. évben 14, 2012. évben - ez idáig - 6.

A metróállomások bejárati ellenőrzését végző biztonsági őrök - akik pótdíjazást nem végeznek - 2011. év folyamán 1664 db hamis jegyet, illetve bérletet koboztak el. 2012. március 31. napjával bezárólag a biztonsági őrök 394 esetben vontak be hamis jegyet vagy bérletet (A növekedést jól mutatja, hogy 2011. év hasonló időszakában a bejárati ellenőrzések alkalmával 157 esetben kerültek bevonásra hamis jegyek vagy bérletek.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A rendelkezésre álló adatok alapján egyértelműen megállapítható, hogy a hamis jeggyel, bérlettel utazók száma növekvő tendenciát mutat.

Illegális jegyárusok a metróban

Mint arról néhány hónapja a Pénzcentrum.hu beszámolt, illegális jegyárusok jelentek meg a budapesti aluljárókban az elmúlt időszakban. Az árusok mindenféle engedély, számla nélkül, zsebből adják a BKV-jegyeket: elsősorban a turistákat veszik célba, és olyan forgalmas, belvárosi megállóknál dolgoznak, mint a Nyugati pályaudvar, vagy a Deák Ferenc tér. Az árusok gyakori módszere, hogy a (sokszor nem működő) jegykiadó automatáknál "csapnak le" az utasokra, de kihasználják azt az időszakot is, amikor a jegypénztárak már zárva tartanak, vagy amikor hosszú a sor előttük.

Egy, a Deák téren dolgozó jegyárus a Pénzcentrum.hu kérdésére beismerte, hogy semmilyen engedéllyel nem rendelkezik, de mint hozzátette, nem kell aggódni a jegyek miatt, hiszen "minden le van rendezve". Kérdés persze, hogy a zugárusok honnan szerzik a jegyeket, és miért éri meg nekik az értékesítés.

A BKV Zrt-hez már több bejelentés is érkezett az illegális jegyárusokra vonatkozóan - több feljelentést is tettek már az ügyben. A közlekedési társaság arról nem rendelkezik információkkal, hogy milyen forrásból szerezhetik be az árusok a jegyeket, és hogy miért tudják olcsóbban adni a hivatalos árnál. Mint írják, feltételezhető, hogy az illegális jegyárusok az utasoktól veszik meg/kérik el az általuk már nem használt, lejárt érvényességű jegyeket, amelyekről vegyi eljárással eltávolítják az érvényességi időt jelző bélyegzést. Így adják tovább a gyanútlan utasoknak hivatalos áron vagy annál olcsóbban.

Címkék: