MÁV: fontos információ az utazási kedvezményekkel kapcsolatban

Pénzcentrum2012. február 8. 14:03

Változott a diákigazolványok kiállítását és felhasználását szabályozó jogszabályi környezet, amely érinti a vasúti utazások során tanulói kedvezményeket igénybe vevő utasokat.

A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint az igényelt, de még el nem készült diákigazolványok megérkezéséig az oktatási intézmény a diák kérésére egy - a kormányrendeletben meghatározott adattartalmú, eredeti aláírással és bélyegzővel ellátott, sorszámozott - igazolást ad ki ideiglenes diákigazolvány helyett. Az igazolás a diákigazolvánnyal egyenértékű és 60 napig érvényes. A vasúti utazáskor a tanulói kedvezmény igénybevételekor a jegyvizsgáló jogszerűen csak ezt az igazolást fogadhatja el.

Azt tanácsolják, hogy a tanuló - amennyiben nem a rendeletben meghatározott igazolással vette igénybe a kedvezményét - lehetőség szerint 15 napon belül a jegyvizsgáló által megírt utasleadási lappal, és a kedvezményre jogosító, utólagosan kiállított igazolással együtt forduljon a MÁV-START Zrt. ügyfélszolgálatához.

A változás oka, hogy a diákigazolványok kiállítását és felhasználását szabályozó korábbi rendelet helyett új, az oktatási igazolványokról szóló rendelet lépett hatályba. A MÁV-START Zrt. jegyvizsgálói a jogszabály értelmében nem fogadhatnak el idei kiállítású ideiglenes diákigazolványt érvényesnek. A 2012. január 1-je előtt kibocsátott, 60 napig érvényes ideiglenes diákigazolványok az érvénytartam lejártáig felhasználhatók.

Címkék: