Leállt a Malév, azonnal akcióba lépett a konkurencia

Pénzcentrum2012. február 3. 14:03

Több légitársaság is jelezte pénteken, hogy a Malév leállása miatt a reptereken rekedt utasok igénybe vehetik szolgáltatásaikat, különböző kedvezményekkel, illetve szükség esetén nagyobb gépeket indítanak.

Bővebben a Malév helyzetéről: Kész, vége: nem száll fel több Malév-gép

A British Airways a Malév leállása nyomán pénteken Londonban azt közölte, hogy fontolgatja nagyobb repülőgépek közlekedtetését Budapestre. Anthony Cane az MTI megkeresésére adott rövid nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a BA "minden lehetőséget mérlegel" a Malév utasainak megsegítésére, beleértve a megváltott Malév-jegyek átfoglalását a British Airways járataira, illetve a jelenleginél nagyobb repülőgépek forgalomba állítását a londoni Heathrow és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között. A British Airways napi három járatot üzemeltet Heathrow-ról Budapestre; e járatokon jelenleg Airbus A320-as repülőgépek közlekednek. A BA által használt konfiguráció alapján e gépeken a turistaosztálynak megfelelő Euro Traveller osztályon 137, az emelt szintű üzleti kategóriában (Club Europe) 15 férőhely van. A British Airways flottájában Boeing 747-es, 767-es és 777-es repülőgépek is vannak; ezek üléselrendezéstől függően 250-450 utas befogadására alkalmasak.

A belga légitársaság, a Brussels Airlines rugalmasan alkalmazkodik a Malév pénteki végleges leállásával kialakult helyzethez - mondta el a társaság egyik illetékese az MTI-nek Brüsszelben. Hozzátette: egyelőre korai dönteni arról, hogy kell-e járatokat sűríteni vagy a kapacitást növelni a maléves vonalakon. Már döntést született, hogy a belga légitársaság elviszi a péntek előtt vásárolt, érvényes Malév-jeggyel rendelkezőket az érintett viszonylatokon, bár a magyar társaság utasainak meg kell fizetniük a jegyár-különbözetet a belga járatokon. A Brussels Airlines munkanapokon napi három közvetlen járatot közlekedtet Budapest és Brüsszel között.

Korábbi elemzésünk: Bajban a Malév: mi lesz a jegyekkel, mi lesz az utasok pénzével?

Az eredetileg tervezettnél nagyobb kapacitású repülőgépet indít pénteken kora este Budapestre a Cseh Légitársaság (CSA), hogy a gépre felférjenek a cseh fővárosban rekedt utasok - közölte Hana Hejsková, a CSA szóvivője az MTI tudósítójának érdeklődésére. Külön járat indítását Prágából Budapestre a CSA egyelőre nem tervezi - mondta Hejsková.

A Travel Service május elsejétől Smartwings márkanéven menetrendszerinti járatokat indít Budapestről - közölte Farkas Attila, a Travel Service charter légitársaság ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-vel. Farkas Attila úgy fogalmazott: a Travel Service megmenti azokat a szerződéseket, amelyeket a Malévval kötöttek az utazási irodák, azokat átvállalja és a nyári üzemeltetésben ki fogja szolgálni az utazási irodákat. Így az összes szerződésben rögzített teljesítés meg fog történni - tette hozzá.

Jelentős, 66%-os kapacitásbővítésre készül idén a Wizz Air Magyarországon a Malévval kapcsolatos események hatására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Lufthansa budapesti irodája pénteken megerősítette az MTI-nek, hogy vizsgálják a helyzetet, és szükség esetén nagyobb kapacitású gépeket indítanak már Münchenből és Frankfurtból, így a Budapestről induló járatok is nagyobb kapacitással állnak az utasok rendelkezésére.

Az AUA már pénteken este az eddigi 70 férőhelyes helyett több mint száz férőhelyes gépet közlekedtet Bécs és Budapest között - mondta el Michael Braun szóvivő. Közölte: egyelőre felmérik az igényeket és ha azt látják, hogy valamelyik járaton elég nagy a kereslet, akkor oda az eddigieknél nagyobb gépet indítanak. Ez a Budapest-Bécs viszonylatra és a bécsi (schwechati) repülőtérről közlekedő járatokra is érvényes - tette hozzá az MTI kérdésére.

A kínai Hainan légitársaság azt közölte, hogy a Malévvel közös pénteki pekingi járatát nem érinti a Malév bejelentése.

Címkék:
boeing,