Egyelőre megmenekült a BKV

Pénzcentrum2012. január 25. 12:04

Ideiglenesen biztosan megmenekült a BKV a csődtől, mivel a szerdai közgyűlésen megszavazták a 9 milliárd tulajdonosi kölcsönt és 6 milliárd közszolgáltatási ellentételezést a BKV-nak.

Mintegy hatvan előterjesztést tárgyal meg január 25-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A BKV-nak nyújtandó tulajdonosi hitelről, valamint a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról is döntés születhet. Határozhatnak az elektronikus jegyrendszer fokozatos bevezetéséről, valamint arról is, hogy HÉV- és metróállomások mellett összesen hét P+R parkolót alakítanak ki.

11 óra magasságában szavazta meg Közgyűlés, hogy 9 milliárd tulajdonosi kölcsönt és 6 milliárd közszolgáltatási ellentételezést ad a főváros a BKV-nak. A Közgyűlés 20 igen, 1 nem szavazattal, 11 tartózkodással döntött a Fővárosi Közgyűlés. (A kölcsönt a BKV-nak április 30-ig kell visszafizetnie.) A főváros kötelezettséget vállalt, hogy az idei költségvetésben 10 milliárd működési forrást biztosít a közösségi közlekedésre, ezen belül 6 milliárdot a BKV javára.

A döntés szerint az idei költségvetésben az intézményi működési kiadások 10 százalékát zárolják, amíg a BKV finanszírozása kérdésében a kormánnyal zajló tárgyalások eredményesen lezárulnak. Az áprilisban lejáró közszolgáltatási szerződést a BKV-val pedig úgy fogják megújítani, hogy a mai, indokolt szolgáltatási színvonal és szint legyen annak a kiindulási alapja. A közgyűlés egyben felkérte a főpolgármestert, hogy a 2012-es BKV-hitelek megújítása érdekében a szükséges állami garancia biztosítása céljából járjon el.

Ezt követően a Közgyűlés 30 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta a jegyrendszer megreformálásáról szóló javaslatot, miszerint fokozatosan bevezetik Bp-en az elektronikus jegyrendszert.

Több lépésben vezetnék be az új rendszert, a Budapesti Közlekedési Központ egy több mint háromszáz oldalas tanulmánya alapján. Első lépésként a bérleteket kártyákra cserélnék. A bérlet a gyakorlatban hasonlóan működik majd, mint egy bankkártya. Emellett lehetőség lesz a helyszínen is jegyet, vagy bérletet vásárolni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az időalapú jegyet 2013-tól vezetnék be, amely korlátlan átszállást biztosít majd a meghatározott időhatárokon belül. A harmadik ütemben a metróknál teljesen, a HÉV-eknél részben automatizált be- és kiléptető kapuk váltják majd fel 2015-ben az ellenőröket. Végül bevezetik az érintés nélküli bankkártyás fizetést; bankkártyák, vagy mobiltelefonok segítségével külön kártya kiváltása és az ehhez tartozó ügyintézés nélkül, utólagos fizetéssel lehet majd utazni. 

 

Címkék: