Gyorsabb lesz a 4-6-os villamos

Pénzcentrum2012. január 19. 19:06

Átalakul a 4-6-os villamosok közlekedése februártól - írja az Index. A Nagykörút közlekedési lámpái az új rendszer szerint a villamoshoz fognak igazodni. Így az autósoknak többször kell megállniuk lámpáknál, de kevesebb időre. A villamos menetideje is 2-3 perccel csökkenhet.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója azzal indokolta, hogy a villamost sokkal többen használják ezen a szakaszon - napi félmillió utas -, mint amennyi autós megfordul a körúton. A hetvenes évek óta a jelzőfények beállítása az autóknak kedvezett -a kkoriban még nem mérték fel a kocsik tömeges megjelenésével járó problémákat, például azt sem, hogy a történelmi belvárosokban nincs túl sok parkolásra használható szabad terület. Ezért optimalizálták a közlekedési lámpákat mindenhol az autók forgalmához. A rendszer bevezetéséhez új mentetrendre is szükség volt, ezért nem léphet életbe korábban.

A tervek szerint a villamos vonalán is javulás várható. Az eddigi 32 perces út helyett 29-30 percesre számítanak. Ennek köszönhetően a reggeli csúcsidőben 28 helyett 30 szerelvényt állíthatnak pályára. A csökkenő menetidő egyébként az üzemeltetési költségeken való spórolást is lehetővé teszi.

A BKK tervei szerint 2015-ig a 3-as és az 1-es villamos vonalán is bevezetik ezt a rendszert azzal egy időben, hogy a pályát átvezetik a Rákóczi hídon (korábban Lágymányosi híd). Ehhez viszont először a már igen rossz állapotban lévő síneket kell felújítani.

Címkék: