Változás a pesti pályaudvarokon

Pénzcentrum2011. október 26. 12:03

November 7-én befejeződnek a peronkapus ellenőrzések a budapesti fejpályaudvarokon, helyette a jegyvizsgálói létszám bővítésével nő a vonatok fedélzetén az ellenőrzés mértéke. A MÁV-START Zrt. éves szinten mintegy 300 millió forintos bevételnövekedést vár az intézkedéstől.

Az érvényes menetjegy vagy bérlet nélkül utazók több milliárd forintos nagyságrendű kárt okoznak évente a MÁV-START Zrt.-nek. A bliccelésnek a budapesti elővárosi közlekedésben a legmagasabb az aránya. Az érvényes menetjegy vagy bérlet nélküli utazások visszaszorítása érdekében számos intézkedést hozott a személyszállító vasúttársaság, ennek egyik eleme a peronkapuk üzemeltetése a Budapest Keleti, Nyugati és Déli pályaudvaron.

Az ellenőrzések során a menetjegyek, bérletek érvényességének megtekintése jelentős, egyidejű utasáramlat mellett nehézséget okoz. A hatékonyságot tovább csökkentette a Budapest Bérlet bevezetése, azok sokfélesége, továbbá az ellenőrök intézkedési jogosultságainak hiánya, amivel - a tapasztalatok szerint - az idő előrehaladtával egyre több tudatosan bliccelő utas élt vissza.

A MÁV-START Zrt. nem ír ki újabb közbeszerzési eljárást a 2011. november 7-én lejáró, egyéves időtartamú szerződése kapcsán a folyamatos peronkapus beléptetésekre. A vasúttársaság azonban nem távolítja el a pályaudvarokról a kialakított infrastruktúrát, továbbra is tervezi az ellenőrzések szúrópróbaszerű folytatását.

A MÁV-START Zrt. a peronkapus beléptetések megszűnése révén felszabaduló összeget - évi 150 millió forintot - szigorított, vonatfedélzeti jegyellenőrzésre csoportosítja át. Ennek értelmében több mint 50 fővel növeli a Budapest elővárosában közlekedő vonatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók számát, így a csúcsidőszakokban több szakember tud egyidejűleg ellenőrzést végezni. Ez nemcsak mennyiségi növekedést jelent, hanem a több jegyvizsgáló együttes fellépése kiemelt hatékonysággal bír a tudatosan bliccelők együttműködésének elérése érdekében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

További lehetőség adódik a plusz létszámnak köszönhetően a fokozott, eseti, csoportos ellenőrzésekre is, amikor a jegyvizsgálók nagyobb létszámban szállnak fel a vonatokra, biztosítva csúcsidőben - még a 100 % feletti telítettség esetében is - az összes utas jegyének, bérletének ellenőrzését. A fokozott jegyvizsgálói fellépéssel a nap bármely szakában, bármely elővárosi vasútvonalon találkozhatnak majd az utazók. A döntésnek a MÁV-START Zrt. várakozásai szerint éves szinten nagyságrendileg 300 millió forint bevételnövelő hatása lesz, 150 millió forint költség felhasználása mellett. Ezen túlmenően az intézkedések hatással lesznek általánosságban a menetjegyváltási hajlandóságra, várhatóan csökken a bliccelés mértéke. Pontosabbak lesznek a vasúttársaság tényleges utazási információi a vonatok igénybevételéről, ami elengedhetetlen a szerelvények utasforgalomhoz illeszkedő összeállításához. Ettől hosszútávon nő az utaselégedettség, továbbá a szolgáltatási színvonal emelésére is (személyes utastájékoztatás a vonatokon) további lehetőségek adódnak.

Címkék: