Már használt autót is csak méregdrágán vehetünk

Pénzcentrum2011. szeptember 11. 10:12

2007 óta negyedére zuhant az újautó-eladások száma, ami immár a használtautó-piacon is egyre komolyabb zavarokat okoz. Érezhető hiány alakult ki az 1-3 éves, újszerű személyautókból, ami mind az autósok, mind a kereskedők számára jelentős nehézségeket okoz.

A teljes piaci kínálat több mint négyötödét megjelenítő Használtautó.hu portálon egy éve még több mint 24 ezer, 2011. júliusában már csak 16 200 három évesnél fiatalabb személyautó között válogathattak az érdeklődők. A közel egyharmadnyi visszaesés mintegy 7 százalékos átlagár-növekedéssel járt együtt, vagyis hiába magas az érdeklődés a néhány éves autók iránt, azokhoz egyre nehezebben és a korábbinál magasabb áron lehet csak hozzájutni.


A használtautó-kereskedők közül is többen kerülhetnek nehéz helyzetbe - vagy akár szűnhetnek meg - az újszerű autók kínálatának szűkülése miatt, hiszen ez a kategória biztosítaná számukra a legkedvezőbb árrést, és a beszámítási akciók keretében is ez a korosztály a leginkább érintett.

A kínálat kiszáradása három oknak köszönhető. Egyrészt már 2009-ben a korábbi érték töredékére esett vissza az eladott új autók száma. Másrészt a gazdasági nehézségek miatt azok a magánszemélyek is tovább tartják meg autóikat, akik korábban 2-3 év után - sokszor beszámítással - lecserélték azt a márkakereskedőjüknél. A céges flották esetében pedig egyértelműen érzékelhető a cserék legalább 9-12 hónapos kitolása.


"A kielégítetlen kereslet egy részét a növekvő import töltheti majd be, amit az avultatás miatt időlegesen kedvezőbbé váló regisztrációs adó is elősegít - magyarázza Szemes Árpád, a használtautókra szakosodott portál ügyvezetője. - A helyzet azonban az újautó-importőrök számára is jelenhet lehetőséget, akik most a kedvezőtlenebb feltételekkel kínált 1-3 éves járművek helyett új autó vásárlására is rábírhatják az érdeklődők egy részét. Annál is inkább, mert pontosan ismert, mit is keresnek, milyen igényeket támasztanak ezek a potenciális vásárlók."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: