Jön a kánikula, strandolj ingyen a Balatonnál

Pénzcentrum2011. augusztus 17. 14:02

Igazi nyár lesz az ünnepi hétvégén A meteorológusok szerint a hétvégén marad a meleg idő, sokan a vízpartok felé veszik az irányt. A Pénzcentrum.hu mutatja az ingyenes balatoni és Velencei-tavi strandok listáját.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a hét hátralevő részében túlnyomóan derült, száraz idő lesz. Jelentős mennyiségű csapadék az ország területén nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak első felében többnyire 15, 20, második felében 10, 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 29, 34, később általában 26, 31 fok között valószínű.

A Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó hőmérséklete egyaránt 23 fok körül van, a következő napokban akár 25-27 fokig is melegedhetnek legnagyobb tavaink.

Ahol ingyenes a fürdőzés

A Balaton körül több helyen találhatunk olyan nyitott partszakaszokat, ahol a fürdési szabályokat betartva szabadon lehet fürödni - tájékoztat a balatontipp.hu szakportál. Többnyire valamilyen strandi szolgáltatások - öltözési lehetőség, illemhely, büfé... - is működik az ilyen helyeken. Vannak teljesen kiépített strandok is, ahol az utóbbi években megszüntették a belépődíj szedését. Ezeken ugyanolyan kényelmi, biztonsági szolgáltatások működnek, mint máshol a fizetős strandokon.

Megtelnek a szállodák a hétvégére: hol érdemes szállást keresned? KATTINTS!

Fontos tudni, hogy a Balatonnál a szabadstrand kifejezés mindig olyan helyet jelent, ahol szabadon és ingyenesen, tehát belépő vagy más díj fizetése nélkül lehet strandolni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kevesen tudják, hogy a Balatonban hivatalosan ott szabad fürdeni, ahol azt nem tiltják (például kihelyezett táblákkal). Így tehát a legtöbb önkormányzat él is a lehetőséggel, és kisebb-nagyobb partszakaszokat szabadít fel annak érdekében, hogy ott ingyenes fürdőhelyet létesítsen.

A legfontosabb szabály, hogy tilos fürödni korlátozott látási viszonyok között, például ködben, vagy sötétben, és természetesen mindig figyeljük a viharjelzéseket. Aki tiltott helyen fürdik, pénzbírsággal sújtható.

Éjszaka csak a vízfelület megvilágított részén szabad a fürdőzés, de ott is csak a mélyvíz határáig. Szintén tiltott a fürdés hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és a fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében. A kijelölt fürdőhely határa a parton 60x30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló táblával, a vízen vörös-fehér függőlegesen csíkozott, henger alakú, legalább 50x50 cm-es bójákkal van megjelölve.

ITT A LISTA: szabadstrandok a Balatonnál és a Velencei-tónál

Címkék: