Több tízezren tankolnak bioetanolt: ők lesznek a nagy vesztesek

Világgazdaság2011. június 24. 09:32

Több tízezren tankolnak Magyarországon 85 százalékos bioetanol-tartalmú üzemagyagot. AZ E85-ös benzint legtöbbször nem is kifejezetten erre a célra átalakított kocsiba töltik, hanem különböző arányban a hagyományos benzinnel keverve használják a legszegényebb autósok- írja a Világggazdaság.

A bioetanol literenként mintegy 100 forinttal olcsóbb a hagyományos benzinnél, igaz, fajlagosan kicsit több kell belőle. Az E85-ös bioetanol-tartalmán egyelőre nincs jövedéki adó, csak annak benzinösszetevőjén.

Erre az árelőnyre az vet árnyékot, hogy a bioetanol a hagyományos benzinnél jobban igénybe veszi a jármű gumi- és műanyag tömítéseit. Több autógyártó ezért már Magyarországon is kínál E85-ös tankolásához igazított modelleket: az Opel, a Peugeot, a Saab, a Ford vagy a Volvo.

A legnépesebb az a több tízezer fős autótulajdonos csoport, amely úgy használ fele-fele arányban E85-öst és hagyományos benzint, vagy kizárólag E85-öst, hogy előtte nem alakíttatta át az autóját e célra. Ők a leginkább árérzékeny, azaz a legkisebb pénzű autósok. Főleg őket sújtaná a bioetanolra július 1-jétől kivetendő, literenként 12 forintos jövedéki adó. A lépésnek Matolcsy György gazdasági miniszter szerint az "indokolatlan árelőny" felszámolása a célja.

 

Címkék: