Továbbra is javíthatjuk magunk törött autónkat

Pénzcentrum2011. május 23. 09:02

A Rogán féle gazdasági bizottság hamarosan törvényjavaslatot nyújt be a gépjármű-kereskedelem és szervizelés problémáinak megoldása érdekében. Az külföldi rendszámot használó hazai autósok tilalmának kérdésén túl fő kérdés lehet a biztosítók a biztosítók kárfizetésének módja. Jelenleg a casco és kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén nem helyreállítási összeget, hanem kártérítést fizetnek, ami ellentétes a hivatalos márkaszervizek érdekeivel - írja a Napi Gazdaság.

A kifizetett kártérítési összeg nem számla ellenében történik, így a gépjárműben keletkezett károkat otthon házilag vagy akár sufni garázsokban is helyre lehet hozni, kisebb károk esetén többen nem javításra költik a kártérítési összeget, így a gépkocsi évekig kisebb horpadásokkal lehet forgalomban.

A gépjármű-kereskedők szerint ez a gyakorlat csak a feketepiac erősödését vonja magával, hiszen a legtöbben ilyenkor az olcsóbb műhelyeket választják, ahol ritkán kapnak számlát. A biztosítók álláspontja szerint viszont senki nem kötelezhető arra, hogy a járműve fényezését ne maga végezze el. Továbbra is ragaszkodnak a kártérítési, nem a helyreállítási összeg megfizetéséhez.

Címkék: