4900 km, egyetlen liter benzinnel: mi is a drága?

Pénzcentrum2011. május 20. 17:02

4900 km, egyetlen liter benzinnel. Ebben az esetben az sem lenne baj, ha a mobilitást jelentő nedűnek a mostani többszöröse, akár százszorosa is lenne az ára. Ebből az összefüggésből is látszik, hogy nem csak a hajtóanyag egységára, hanem sokkal inkább az egységnyivel megtehető távolság számít annak a megítélésében, hogy mi is a drága vagy az olcsó.

A címben említett teljesítmény ugyan utópisztikusnak tűnik, pedig egyáltalán nem az. A világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgázipari vállalata, a Shell által támogatott versenyen - Eco-maratonon - elért 2010-es rekord, mely bebizonyította, hogy megfelelő energiahatékonyság esetén akár ekkora távolságra is el lehet jutni egyetlen liter benzinnel.

 


2011-ben a Berlin melletti Lausitzring ad otthont az egyetemek és főiskolák - illetve az egyik magyar csapat révén középiskolák - számára kiírt versenynek, melyen az a cél, hogy a hallgatók a saját maguk által tervezett és épített járművekkel a lehető legnagyobb távolságot tegyék meg - egyetlen liter benzin energiatartalmával egyenértékű hajtóanyag felhasználásával. A kecskeméti, pécsi, óbudai és győri csapatoknak idén 164 másik prototípussal és 53 UrbanConcept járművel kell versenyre kelniük.

Címkék: