Mi lesz a a földön rekedt utasokkal? Változhat a szabályozás

Pénzcentrum2011. április 13. 08:32

Felülvizsgálják azt az uniós előírást, amelynek értelmében a repülőgépről lemaradó utasok számára 600-870 dollár értékű ellátást kell biztosítania a légitársaságnak − írja a Napi Gazdaság.

A hat éve érvényben lévő szabályt - amely az ilyen esetek minden terhét a légitársaságokra hárítja- azért fogadták el, mert a ársaságok időnként olyan gyakorlatot folytattak, amelyből következhetett az utasok egy részének lemaradása a járatokról.

Az előírás merevségére tavaly derült fény, amikor az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzár ideje alatt a légitársaságoknak hetekig kellett gondoskodniuk több ezer földön rekedt utasukról, majd ezt követően a légiirányítók sztrájkja idején kellett ugyanezt tenniük, végül az év végén a rendkívüli hideg és havazás miatt lefagyott repülőterek miatt hárult rájuk ugyanez a kötelezettség.

Így várhatóan a légitársaságoknak nem kell korlátlanul etetniük, itatniuk és elszállásolniuk azokat az utasaikat, akik valamilyen okból nem tudnak felszállni repülőgépeikre.

 

Címkék: