Mától könnyen kikerülheted a dugókat

Pénzcentrum2011. február 24. 16:02

Európában negyedik országként mostantól Magyarországon is elérhetőek a valós idejű forgalmi adatok a Google Térkép szolgáltatásában, mely élő képet ad a főbb illetve forgalmasabb útvonalak közlekedési helyzetéről, így segítségével a forgalmi helyzetnek megfelelően bárki egyszerűen áttervezheti útvonalát.

A szolgáltatásnak köszönhetően, akár annak is utánanézhetünk, hogy milyen egy tipikus hétfő reggeli forgalom a főváros útjain. Vagy akár utazás közben megváltoztathatjuk az útvonalunkat, amennyiben dugóról értesülőnk. És mindezt akár az okostelefonunkon is bármikor könnyen megtehetjük.


A beérkező adatokat is okostelefonok által anonim módon küldött jelekből, valamint ugyancsak GPS-el felszerelt gépjárműflottáktól kapja a rendszer. Ezeket az információkat algoritmusok szűrik és amint elegendő adat áll rendelkezésre felkerülnek a figyelmeztetések a térképre.

Hogyan működik?

A Google térképen a jobb felső sarokban látható opciók közül a "Forgalom" réteget kiválasztva a főbb útvonalakat a térkép kiszínezi a pillanatnyi forgalmi viszonyoknak megfelelően. A forgalom és az elérhető adatok függvényében a különböző útszakaszok négy különböző színű jelzést kaphatnak, melyek azt jelölik, hogy az adott szakaszon mennyire gyors vagy lassú a haladás. Azokon az útvonalakon, ahol nincs színjelzés, nem áll rendelkezésre elegendő adat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A színek a forgalom erősségét jelzik:

 

Címkék: