Így változik a tömegközlekedés Budapesten

Pénzcentrum/InfoRádió2011. február 9. 11:02

Még idén elindulhat a budapesti buszcsere program, a tervek szerint a buszvonalakat versenyeztetnék - mondta Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

A vezérigazgató azt nem ígéri, hogy egy éven belül valamennyit újra váltják, de a tervek szerint a buszvonalakat versenyeztetnék. A BKK, mint megrendelő felügyelné a forgalomirányítást, a tarifarendszert és a menetrendet. Így el lehetne érni, hogy az említett területek egységesek maradnának, de a vonalak üzemeltetésére megtalálhatnák a legolcsóbb és legjobb minőségű szolgáltatót.

Az idő alapú menetjegyek várható bevezetéséről Vitézy úgy nyilatkozott: erre akkor nyílik mód, ha már lecserélték az összes régi jegykezelőt. Ezért is állították le a lyukasztókra kiírt tendert.  Hozzátette: itt a lehetőség, hogy a negyven év lemaradást ne az Európában már tíz éve elavult rendszerrel hidaljuk át, hanem a legmodernebbel. Ennek érdekében már föl is vették a kapcsolatot más városok közlekedésszervezőivel, hogy információkat gyűjtsenek.

További szempont még, hogy az új jegyrendszer legyen egységes a vasútival és az elővárosi közlekedési eszközökön használtakkal. A munka már elkezdődött, és elemi érdek az új rendszer bevezetése, mert így egyebek mellett csökkenthető lesz a bliccelők száma - jegyezte meg Vitézy Dávid.

Vitézy Dávid a műsorban beszélt a fővárosi kerékpárkölcsönző rendszer várható bevezetéséről is. Elmondta, hogy a Bubiként emlegetett projekt már elő van készítve, de az uniós források igénybevételének lehetőségei még nem tisztázottak, a fővárosnak pedig nincs pénze a megvalósításra. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: