Fullextrás űr WC-k jönnek Budapestre + fotók

Orosz Márton2011. február 1. 05:22

Új, világszínvonalú közterületi WC-ket állít hadrendbe a Fővárosi Csatornázási Művek. A vandálbiztos, akadálymentesített illemhelyeket magyar gyártó szállítja, használatuk 100 forintba kerül majd.

Elhasználódott, meglevő automata WC-ket cserél le és új helyszínekre is telepít egységeket -a jelenlegi tervek szerint- nyár elejéig a Fővárosi Csatornázási Művek - tudta meg a Pénzcentrum.hu Bátori Mariannától, a társaság kommunikációs vezetőjétől.  Az új illemhelyek pontos helyét a helyi önkormányzatokkal egyeztetik, de az biztos, hogy turisztikailag frekventált helyeken - például a Citadellán- is találkozhatnak majd a fővárosiak és a turisták ilyen berendezésekkel.

 


A kommunikációs vezető tájékoztatása szerint a budapestiek és a fővárosi városvezetés elvárása az volt, hogy világvárosi színvonalú, kiváló minőségű nyilvános illemhely-hálózatot létesítsen a Csatornázási Művek. Ezek a WC-k megfelelnek a magas minőségi igényeknek és emellett vandálbiztos kivitelben készülnek. Az illemhely 3 méter hosszú, 2,5 méter széles és 3 méter magas. A belső tere úgy van kialakítva, hogy kerekesszékesek kísérővel együtt is használhatják.

Az automata illemhelyek hibabejelentő rendszeren keresztül kommunikálnak a diszpécserközponttal. A WC-k más biztonsági megoldással is rendelkeznek, például vésznyító érintőgombokkal, segélyhívóval, füstérzékelővel. A kisgyermekesek számára babapelenkázó is rendelkezésre áll.

 


A közbeszerzési kiírásra két pályázat érkezett. A nyertes pályázó Magyar Termék Nagydíjas kivitele megközelítőleg 50%-kal olcsóbb, mint a másik pályázó által kínált megoldás. Egy-egy ilyen toalett 10 millió forintba kerül: az FCSM szerint ezeknek az automata illemhelyeknek és az elektronikus távfelügyeletnek az ára lényegesen olcsóbb, mint a hasonló tudású külföldieké. Nemzetközi viszonylatban az ilyen típusú automaták meghaladják a 20-30 millió forintot is. Egyébként a nyertes ajánlat volt a legolcsóbb, a másik pályázó szinte ugyanezt a megoldást a duplájáért kínálta. A készülék használati díja 100 forint lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint megtudtuk, az illemhely-kezelői állásokra bárki jelentkezhet. Így megváltozott munkaképességűeket is jelentősebb létszámban (közel 40 fő) alkalmaznak, sőt, a vállalt egy hajléktalant is foglalkoztat, akinek munkásszállón biztosítanak elhelyezést.

 


A Csatornázási Művek a közelgő turisztikai szezonra több, frekventált helyen levő illemhelyet is felújít. Az egyik leglátványosabb változást a Műcsarnok előtti nyilvános toalett megújulása jelenti: itt tavaszra készül el az elegáns, minden igényt kielégítő, zuhanyzóval, kávé-automatával felszerelt nagy alapterületű "higiéniai központ".

 

Címkék: