2011-es matrica-árak: a 41%-os emeléssel frissítve

Pénzcentrum2010. december 28. 16:02

Jövőre átlagosan 8,7 százalékkal emelkednek az úthasználati díjak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a drágulás oka elsősorban a forint euróval szembeni árfolyamának változása.

Drágulnak a matricák

Az általános áremeléssel és a téli, kedvezményes tarifa megszűntével összesen 41,03%-kal drágul a négynapos e-matrica, 1170 forintról 1650 forinta. A tárca tájékoztatása szerint a személygépkocsik 4 napos e-matricája egész évben azonos áron lesz kapható. A pótdíjak 15 napon belüli befizetés esetén 2-10%-kal csökkennek.

Az autópálya-matricák díjemelésének elsődleges oka az euró/forint árfolyam változása. Az uniós szabályozás a matricák árait a közösségi valutában határozza meg, a változással ehhez igazodnak a forintban megszabott árak. Az árfolyamok alakulása miatt jelenleg is gyakorlatilag a 2006. január 1 jén megállapított díjak érvényesek. Időközben egyedül 2007 ben történt 1 százalékon belüli módosítás a bruttó értékben az ÁFA változása miatt - emlékeztet a minisztérium közleménye.


A díjstruktúra egyetlen lényegi változása, hogy a D1 4 napos matrica szezonon kívüli kedvezményes ára megszűnik. Így az felzárkózik az idei nyárihoz képest 7,8%-kal arányosan emelt szinthez, ami szezonon kívül 41,03%-os díjemelést jelent.

A személyautók téli díjkedvezményének megszüntetését az indokolja, hogy a téli és nyári forgalom mértéke lényegesen kiegyenlítettebbé vált, és a téli üzemeltetés jórészt forgalomtól független költségei (pl.: hóeltakarítás, síkosságmentesítés) magasabbak, mint a nyári üzemeltetésé.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a díjváltozás felszámolja a szakmailag indokolatlan aránytalanságot a tehergépjárművek (D2 D3) havi és heti matricáinak áraiban. (Az előzetes becslés szerint e korrekció 2011 ben mindössze 15 millió forintos hatással jár.)

Nem drágul a busz- és a vonatközlekedés

Nem emelkednek január elsejétől a helyközi közösségi közlekedés tarifái. Az utasok a jövő évben is változatlan árakon válthatnak jegyet vagy bérletet a távolsági és elővárosi autóbuszokra, vonatokra. Az autópályadíjak növekedésével a közösségi közlekedés versenyképessége javul az egyéni megoldásokkal szemben - mutat rá a tárca.

 

Címkék: