Hány jármű megy naponta a magyar gyorsforgalmi utakon?

Magyar Hírlap2010. november 22. 09:47

Eltérő mértékű az autópálya-hálózat forgalma országos szinten. A főváros vonzáskörzetében elhelyezkedő sztrádaszakaszok leterheltsége lassan eléri a kritikus mértéket. Budapesttől távolabb a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium adatai szerint viszont már eloszlik a forgalom. A forgalmi igények így mindenképpen indokolttá teszik, hogy bizonyos Budapest környéki utak szélesebbre épüljenek - írja a Magyar Hírlap.

Az autópályák építése nem lesz olyan mértékű, mint az kétezres évek elején. A jelenlegi fejlesztések leginkább a meglevő szakaszok szélesítésére irányulnak.

Az M1-es és az M6-os autópályák között 2011 III. negyedévében nyílik meg az M0-s első, 2x3 sávos, 6,6km hosszú szakasza. Az M6-51-es számú főút közötti 11 kilométer hosszú útpálya 2012 III. negyedévére épül meg a tervek szerint. Az 51-es főút, illetve az M5-ös között 6,3 km hosszan új nyomvonalon 2x3 sávos autópálya épül, melynek átadási határideje az eredeti tervek szerint ez év vége.


Az Állami Autópálya-kezelő Zrt. által készített megvalósíthatósági tanulmány szerint szintén a forgalmi igények teszik indokolttá az M1-es autópálya Budapest-Tata közötti szakaszának 2x3 sávosra való bővítését, melynek előkészítése hamarosan megkezdődik. Ugyancsak a megemelkedett forgalom szintje teszi szükségessé az M2-s és az M0-s és Vác között az úttest 2x2 sávosra való bővítését.

Amennyire telítettek a főváros környéki utak, annyira kihasználatlan a 2003-ban átadott M9-es Duna-híd Szekszárdnál, valamint az M8-as Duna-híd Dunaújvárosnál. Ennek elsősorban az az oka, hogy mindkét híd úgy épült meg, hogy az állam hozzá sem kezdett a csatlakozó szakaszok építéséhez és így nincs a hidaknak folytatásuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: