Fájdalmasan ölhet a luxusautó: szokatlan visszahívás

Pénzcentrum2010. szeptember 24. 16:02

Körülbelül hatszáz Bentley-t érint az a visszahívás, melyet azért rendeltek el az Egyesült Államokban, mert félő, hogy a motorháztető orrán található Bentley-jel egy gázolás esetén felnyársalja a szerencsétlenül járt gyalogost. A meghibásodást egy kereskedő jelentette a gyártó felé, mely még ebben a hónapban díjmentesen kicseréli a szimbólumot.

A legendás jelet a fejlesztők úgy alakították ki, hogy az hátraforduljon egy rejtett tokba, amennyiben ütés, vagy nyomás éri. Az autó ékességét hátrafordító mechanizmus azonban beragadhat, amikor elkezd korrodálni a billenő fémszerkezet.

Ez rendkívül súlyos és fájdalmas sérülést okozhat a járókelőknek egy gyalogosgázolás során. A nemzeti közlekedésbiztonsági hatóság (NHTSA) erre való hivatkozással a visszahívás mellett döntött, amiről minden tulajdonost írásban értesítenek.

A visszahívás a 2007 és 2009 között gyártott Arnager, Arnaget, Arnage RL, Brooklands és Azure modelleket érinti. Ezek között akad olyan, melynek vételára meghaladta a 300 ezer dollárt, átszámítva a 60 millió forintot.

A visszahívás rendkívül ritka és szokatlan esemény a Bentley történetében, mivel ők gyártják a legdrágább és a felső tízezer által legkeresettebb autókat. A Bentley közleményben tudatta, hogy a problémát ingyenesen megoldják bármelyik márkakereskedésben, továbbá, hogy a visszahívást csupán a baleseti kockázat indokolta, ilyen jellegű sérülést okozó közlekedési balesetről a gyártónak nincs tudomása.

Címkék: