Megszűnőben a roncsprémiumok: nem viszik a kocsikat Európában

MTI2010. augusztus 17. 08:32

A legtöbb európai államban a roncsprémium kifutásával júliusban erősen visszaesett a személyautók forgalma: az EU 27 államában, valamint az EFTA három tagállamában 17 százalékkal kevesebb új autót állítottak forgalomba, mint egy évvel korábban - közölte az európai autógyártók szövetsége (ACEA).

Míg az új autók regisztrációja Nyugat-Európában 18,4 százalékkal csökkent, Kelet-Európában 12 százalék volt a visszaesés. A legtöbb európai autópiacon 7-9 százalékos csökkenést regisztráltak, Németországban, a legnagyobb európai autópiacon azonban 29 százalékot. A legnagyobb csökkenést Görögországban mérték, ahol 64 százalékkal kevesebb új autó került forgalomba az egy évvel korábbihoz képest.

A 27 uniós tagállamban és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) három tagországában - Izlandon, Norvégiában és Svájcban - együtt összesen 1,19 millió új autót regisztráltak, az egy évvel korábbi 1,43 millióhoz képest. Az idei első hét hónapban a 30 vizsgált európai autópiacon összesen 1,4 százalékkal kevesebb autó került forgalomba, mint egy évvel korábban.

Címkék: