Katasztrofális szezon a Tisza-tónál - Árvíz után döglött kagylók

Pénzcentrum2010. július 28. 09:18

A júniusi árvíz után újabb kellemetlen természeti jelenség nehezíti a szezont a Tisza-tónál. A Népszabadság cikke szerint a tóban tömeges kagylópusztulás teszi keservessé a nyaralásokat, ami nagyon nehéz helyzetbe hozza a tóparti szállásadókat, vendéglősöket.

A 2000. évi ciánszennyeződés utáni nyárhoz hasonlította az idei szezont egy, a Népszabadság által megkérdezett nyaraló. A Tisza-tóban ugyanis kagylók tucatjait sodorja partra a hullámzás. Az oszladozó kagylótetemek orrfacsaró bűzt okoznak az üdülőhelyen.

A napilapnak név nélkül nyilatkozó idegenforgalmi szakemberek szerint ebben az évben akár 30-40 százalékkal is kevesebb lehet a vendég a Tisza-tónál, mint tavaly ilyenkor. A visszaesést az üdülési csekkek megadóztatásával, a júniusi árvízzel, az azt követő szúnyoginvázióval, illetve a mostani kagylópusztulással magyarázzák. A magánszálláshelyek, kisebb panziók szinte üresen állnak, s van olyan ház is, ahol még egyetlen szobát sem foglaltak le az idei szezonban.

Dányi Tibor, az abádszalóki kemping vezetője a napilapnak elmondta, hogy idén csupán két vagy három olyan család jelentkezett be náluk, akik egy egész hétig maradtak, a többség csak csütörtöktől vasárnapig foglalja le a faházakat, s így csak hétvégenként telnek meg a szálláshelyeik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ballagó László, Abádszalók jegyzője szerint sem csupán a kagylópusztulás tehető felelőssé a rossz szezonért, azonban elismerte, hogy a jelenség nem kedvez a térség jó hírének. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kagylók tömeges pusztulása a mérések szerint a víz minőségét nem rontja.

Címkék:
szúnyoginvázió,