Fapadosok versenye: a Germanwings győzött!

Pénzcentrum2010. július 28. 13:02

A "Mobil in Deutschland e.V." elnevezésű közlekedési szervezet által készített felmérésben a Germanwings első helyezést ért el. A szervezet hét nagy diszkont légitársaságot, valamint a Lufthansát értékelte meghatározott kritériumok alapján.

A héten közzétett adatok szerint a Germanwings magasan túlszárnyalta vetélytársait: az Air Berlint, Condort, Easyjetet, Pegasust, Tuifly-t, a Ryanairt, de még a Lufthansat is. A német diszkont légitársaság kiemelten jó eredményeket ért el az alábbi kategóriákban: ár, ülőhelyek közötti távolság, pontosság, törzsutas program és a foglalási rendszer. A győztes Germanwings összesen 55 pontot, a második helyezett 50, a bronzérmes légitársaság pedig 43 pontot szerzett.

A légitársaságokat 14 kategóriában pontozták. Az értékelés során döntő szempont volt a jegyfoglalás valós végső összege (az adó, illeték, és a poggyászt is beleértve) valamint, hogy a gyermekek kapnak-e árengedményt. Ezek mellett vizsgálták a hetenet induló járatok számát, az épp aktuális akciókat, a járattörlés, illetve módosítás költségeit, a túlsúly díját, hogy lehet-e ülőhelyet foglalni, a flotta életkorát, a járatok pontosságát és a törzsutas programot, de azt is, hogy egy jegy megvásárlásához hányszor kell klikkelni. A tesztfoglalás árát értékelő kategóriában maximum 16, a többi kategóriában maximálisan 4 pontot érhettek el a légitársaságok.

Az Easyjet és a Ryanair meglepően olcsó jegyeket kínálnak Európán belül, azonban a teszt készítői szerint ügyelni kell a rejtett költségekre: úgy mint a kártyás vásárlásért felszámított díjakra, a jegyek kinyomtatásárét felszámított tételre, vagy a különösen drága, fedélzeten kapható árukra. Mindkét légitársaságot elsősorban kézipoggyásszal, rövid utakra célszerű választani, ekkor ugyanis különösen kedvező jegyárakat tudnak nyújtani. A többi társaság valamivel drágább jegyárakkal operál, azonban 20 kg-ig ingyenes poggyászfeladást biztosítanak.

"Érdemes a mellékköltségeket is összehasonlítani, hiszen sokszor az igen kedvezőnek tűnő meghirdetett ár nem tükrözi a valóságot. Mélyebb áttekinthetőségre lenne szükség, ahogyan az Európai Unió egyik rendelete is előírja. A felmérés nyertese, a Germanwings bebizonyította, hogy egy légitársaság képes átlátható módon is működni" - nyilatkozták a felmérés szervezői.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A versenyben második helyen az Air Berlin, harmadikon a Tuifly végzett, az utoló helyre a Ryanair került.

Címkék: