Szárnyalnak a japán autógyárak

Világgazdaság2010. június 29. 09:47

Jól megy a Japán autógyáraknak. A korábbi visszahívások ellenére jelentősen növekedett a japán gépkocsigyártók legyártott autóinak száma az elmúlt hónapban - írja a Világgazdaság.

A visszahívások dacára kivétel nélkül tekintélyes bővülést könyvelhetnek el 2009-hez képest a legnagyobb japán autógyártók. A Nissan, a Honda, a Mazda és a Mitsubishi kivétel nélkül 40% feletti növekedést könyvelhettek el 2010 májusában az előző év azonos hónapjához képest.

A milliós nagyságrendű visszahívások ellenére egyre több autót ad el a Toyota is. A japán autógyártó forgalma márciusban közel negyedével haladta meg az egy évvel korábbit, a májusban mért bővülés pedig a legyártott autók tekintetében 28%-os volt.


A Honda pedig úgy tudott világviszonylatban mintegy 43%-os kapacitásnövekedést gyáraiból kipréselni, hogy a kínai egységében két hétig sztrájkoltak a múlt hónapban, ezért 16%-kal csökkent a termelése Kínában. Ebből is látszik, hogy 2009-ben a világgazdasági válság miatt jelentősen csökkentett fordulatszámmal pörgött a termelés az autógyárakban. Idén pedig a növekvő keresletre reagálva az autógyártók könnyűszerrel tudják növelni a gyártási számot.

Címkék: