A világ legélhetőbb városai - Íme a LISTA!

Pénzcentrum2010. május 27. 05:20

Bécs jött ki győztesen abból a Mercer üzleti tanácsadó által publikált idei felmérésből, mely a világ több mint 221 városát rangsorolta a település által a külföldi cégek alkalmazottainak kínált életminőség szempontjából.

A lista élére legélhetőbb városként Ausztria fővárosa került (108,6 ponttal), míg a legutolsó helyen az iraki főváros, Bagdad végzett (14,7 ponttal). A bázist idén is New York adta, az amerikai metropolisz élhetőségi indexe tehát 100 pont, mellyel csupán a 49. helyre sikerült befutnia.

A lista elején döntő többségben európai városok találhatóak, az első 25 helyezettből 15 Európából került ki, az első három helyen pedig kivétel nélkül európai városok találhatóak (Bécs, Zürich és Genf). Kelet-Európából a legelőkelőbb helyre Prága került (70.), míg Budapest a 73. helyen végzett négy hellyel megelőzve a szlovén fővárost, Ljubljanát.

Európa három legjelentősebb városa - London (39.), Párizs (34.) és Berlin (17.) - kivétel nélkül megelőzte az Egyesült Államok olyan nagy jelentőséggel bíró városait, mint Chicago, Washington (45.-45.) vagy New York (49.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Mercer 2010-es a nagyvárosok életminőségéről szóló tanulmánya abban nyújt segítséget a nemzetközi cégek számára, hogy a különböző városokba kiküldött alkalmazottaikat megfelelően kompenzálhassák a körülmények által esetlegesen felmerülő nehézségekért cserébe. Az idei felmérésbe a tavalyi 215 után idén 221 város került be. A lista összeállítása során 10 csoportba sorolva összesen 39 faktort vettek figyelembe, és pontoztak a tanácsadó cég szakemberei.

A tíz csoportot a város politikai és szociális környezete, gazdasági környezete, szociokulturális környezete (pl. a személyi szabadság korlátozása), az egészségügyi rendszerének minősége, az oktatási rendszerének minősége, a közszolgáltatásainak minősége, szórakozási lehetőségeinek minősége (pl. mozi, étterem, színház), a városban elérhető fogyasztási cikkek választéka, a lakhatás minősége és a természetes környezete alkotják.

Címkék:
legélhetőbb városok,