Sztrájk, légtérzár: fontos információk utazóknak

Pénzcentrum2010. május 6. 11:32

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata az Európai Bizottsággal Együttműködve tájékoztató csomagot állított össze a brit légtérzár és a görög sztrájk miatt külföldön rekedt utasoknak. A tájékoztató csomag a weboldalunkon elérhető.

Szerda hajnalban ismét lezárták a brit légtér egy részét az izlandi vulkáni hamu miatt. A brit polgári légügyi hatóság bejelentése szerint Skócia és Észak-Írország fölött légtérzár van az izlandi vulkáni hamufelhő miatt, amit a szél újra a brit szigetek felé sodort, adta hírül az Origo.

A levegőben található vulkáni szemcsék magas koncentrációja miatt rendelte el a brit légügyi hatóság a légtérzárat. Miután a hamufelhő eljuthat délre a brit szigeteken, több repülőteret is lezárhatnak Nagy - Britannia más részein. Ez napközben az Anglia északnyugati és a Wales északi részén lévő légikikötőket érintheti.

A vulkáni hamu miatt elrendelt légtérzár mellett a görög légiközlekedésben is fennakadások tapasztalhatók. A görögországi légiforgalmi irányítók sztrájkja miatt a Malév szaloniki és egyik athéni járata szerdán kimarad, a késő esti azonban már rendben közlekedik - mondta az MTI-nek szerdán reggel Szilágyi Károly, a Budapest Airport (BA) szóvivője.

A légtér lezárásáról hozott döntés, illetve a görög sztrájk miatt előállt akadozó légi közlekedés nagy zavart okozhat Európa-szerte a turisták és az üzleti útra indultak körében. Mindazonáltal még az olyan rendkívüli körülmények között is, mint a jelenlegi, az EU rendeleteit a légiutasok jogairól alkalmazni kell.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata az Európai Bizottsággal Együttműködve egy tájékoztató csomagot állított össze arra nézve, hogy hogyan kell eljárni a különböző helyzetekben, illetőleg hol tájékozódhatnak a fogyasztók a jogaikról és mely hatósági fórumokon tehetnek panaszt az egyes államokban.

A csomag tartalmazza továbbá a panaszbejelentő formanyomtatványokat, melyeket a légitársaságoknál nyújthatnak be, illetőleg az illetékes békéltető testületek elérhetőségeit, a Légifuvarozó szövetségek elérhetőségeit világszerte, Utazási Irodák és Utazásszervezők Szövetségének elérhetőségeit, az egyes Európai Fogyasztói Központok elérhetőségeit és a kis értékű követelések európai eljárásáról való tájékoztatót.

Címkék: