Golfturizmus: a nagy ugrás várat még magára

Világgazdaság2010. április 29. 12:32

A magyarországi golfpályák kapacitásának csupán töredékét használja ki a közönség. A sport itthon még kevéssé ismert, a szakértők a golfturizmus fellendítésében látják a helyzet megoldását, mellyel már rövid távon is jelentősen bővíteni lehetne a forgalmat - írja a Világgazdaság.

Játékonként átlagosan 40 euróért mintegy 20-25 ezer vendégjátékot értékesítenek turistáknak a jelentősebb magyarországi golfpályákon. A golfturisták az egyéb szolgáltatásokkal együtt évi 3-4 millió eurót hagynak az országban, ezen felül még a belföldi golfturizmusból származó évi 500-600 ezer eurós bevétellel számolhatnak a pályákat üzemeltető cégek. Az így kialakult 1-1,2 milliárd forintos éves bevétel pedig nem mondható jelentősnek, figyelembe véve, hogy több mint egy tucat golfpálya van már Magyarországon, melyek nagyjából fele 18 lyukú.

Az elmúlt tíz év kudarcaiból tanulva új stratégiát dolgozott ki a Magyar Golf Szövetség. A mindössze 20-25%-os kihasználtsággal működő 18 lyukú, akár milliárdos beruházási összegeket is felemésztő pályák helyett először kisebb, 3, 6 esetleg 9 lyukú gyakorlóközpontokat létesítenének az ország további 20-30 településén.

Ettől a lépéstől a szakértők azt várják, hogy a pályák gazdaságosabban tudnak működni a jövőben, így a szolgáltatásaikat is olcsóbban tudják kínálni. Ennek köszönhetően több turista is fog érdeklődni az itteni golfozási lehetőségek iránt, és a hazai közönség számára is megfizethetőbbek lesznek az olcsóbb tagsági- és napidíjú golfpályák.

Címkék: