Ezért száguldozhatnak nálunk a külföldiek!

Pénzcentrum2010. április 27. 09:17

Fordítási hiba és következetlen jogalkotásból eredő jogértelmezési viták miatt Magyarországon szinte következmények nélkül száguldozhatnak a külföldiek és a magyar tulajdonú külföldi rendszámú autók vezetői- állítja a Népszabadság.

Az objektív felelősség 2008. májusi bevezetése óta nem lehet itthon megúszni a gyorshatjást. Sajnos ez az állítás azoban csak a magyar rendszámú autókra igaz, a külföldiekre nem. A rendészeti tárca szerint ugyanis ha a rendőrség nem állította meg őket, semmiféle bírságot nem lehet rajtuk behajtani, sőt még az autó tulajdonosának az adatait sem tudják a hatóságok megállapítani. "Nem létezik olyan jogforrás, amely az egész unióban megfelelően kezelné azt, hogy az egyes tagállamok hatóságai hogyan kaphatnak adatokat a más tagországokban nyilvántartásba vett gépjárművek üzemben tartóiról"

Más kérdés, hogy éppen azért vezették be az objektív felelősség intézményét, mert a rendőrség a magyar honosságú autók esetén is csak akkor tudta megállapítani a szabálysértő személyét, ha megállította a gyorshajtót.

A szaktárca szerint a külföldi gyorshajtók megfékezésének másik akadálya, hogy a bírságot nem sikerülne behajtani rajtuk. A közigazgatási eljárásban kiszabott bírságokat a szabálysértési európai jogsegély keretében nem lehet behajtani. Ezért a szaktárca kétoldalú megállapodást készített elő Ausztriával a külföldi autósokkal szembeni hatékonyabb fellépés érdekében. Reményeik szerint a megállapodás alapján a hatóságok könnyebben eljárnak a külföldi gyorshajtókkal szemben.

Nem lenne szükség kétés többoldalú egyezményekre a szabálysértő gépjármű-tulajdonosok adatainak átadásáról, ha a 2007-ben elfogadott szabálysértési jogsegélyről szóló törvényt egy fordítási hiba miatt nem szúrják el. A kerethatározat 1. cikkelyében az "infringements of the rules of law" kifejezést "szabálysértésnek minősülő"-ként fordították, holott a hivatkozott angol kifejezés tágabban értelmezendő, nem csupán a szabálysértésekre vonatkozik. Ha igy értelmezték volna, a közigazgatási határozatot azonnal végre lehetne hajtatni abban az uniós tagállamban, ahol az autót bejegyezték.

Címkék: