Véget vetne a rendőrség a külföldi autók száguldozásának

Pénzcentrum2010. április 16. 08:47

A jelenlegi uniós szabályozás szerint ha a magyar rendőrség sebességmérő eszköze egy külföldi rendszámú autót a magyarországi sztrádák bármelyikén gyorshajtáson ér, akkor hiába a fotós bizonyíték, nincs mód arra, hogy a jármű tulajdonosát a külföldi állam adatbázisa kiadja a hazai hatóságnak. Így gyakorlatilag megbírságolni sincs módja a külföldi autóst a hazai rendőrségnek -írja a Népszava.

A külföldiektől történő bírság beszedése az Európai Unió összes tagállamában gondot jelent, nemcsak hazánkban. Jelenleg csak egy mód van arra, hogy a külföldi gyorshajtót beazonosítsák a rendőrök, ha "tetten érik", vagyis ha megállítják a járművet, és így a forgalmi engedélyből kiolvassák az autó üzembentartójának nevét, címét, akinek így már kipostázható a közigazgatási bírság határozata.

Az elmúlt egy hónap alatt több mint 60 ezer gyorshajtással összefüggő eljárást indított a központosított rendőr-főkapitányság, melyek közül 50-55 ezer esetet bírság kiszabásával már be is fejeztek. "Sajnos közel tízezer ügyben meg kellett szüntetni az eljárást, mivel nem tudták beazonosítani a külföldi rendszámú autó üzembentartóját, vagy egyszerűen olvashatatlan volt a rendszám a felvételen" - nyilatkozta a lapnak Óberling József , az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

A szakember elmondta: Azt szeretnék elérni, hogy 2011 január és júniusa közötti féléves időszakban, amikor az Európai Unió Tanácsának hathavonta rotáló soros elnökségét Magyarország látja el, a külföldi autók bírságolásának ügye is rendeződne, és sikerülne elfogadni egy erről szóló uniós irányelvet.

Címkék: