Szondaünnep: húsvétkor rákapcsolnak a zsaruk

MTI2010. március 29. 16:02

Még a kerékpárral közlekedőket is megszondáztatják a húsvéti fokozott közúti ellenőrzések alkalmával - közölte Oberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedési főosztályvezetője hétfőn Budapesten.

Zéró tolerancia elv alapján minden szabálysértő ellen feljelentést tesznek - mondta sajtótájékoztatón, emlékeztetve arra, hogy a január elsejével módosított jogszabályok szerint az a kerékpáros, aki 0,8 ezrelék alatti alkoholos befolyásoltság alatt biciklizik, 30 ezer forintos bírságra számíthat, míg e fölött, akár 100 ezerre is büntethetik. Az autósoknál a pénzbírság alsó határa 75 ezer.

A tavaly bevezetett zéró tolerancia elv alkalmazásával radikálisan csökkent az ittasan okozott közúti balesetek száma, kevesebben haltak meg a közutakon, de a gyalogos és a kerékpáros közlekedésben elkeserítő a tapasztalat" - mondta Oberling József.

Közölte: az idei év első két hónapjában az ittasan okozott közúti balesetek száma 66-ra csökkent, míg ez tavaly 133 volt, az ittasság aránya 12.7 százalékról 7,7 százalékra csökkent. A múlt év első két hónapjában 109, idén 112 ember vesztette életét a közutakon. A zéró tolerancia elv bevezetése óta február végéig 16.851 jogosítványt vettek el a helyszínen, közülük 704 külföldi állampolgár volt - mondta.

Címkék:
zéró tolerancia,