Benzinárhoz kötött parkolási díjak jöhetnek nyártól

MTI2010. március 11. 09:02

Döntött a kormány a közterületi parkolást érintő törvények módosításáról, de a végső szót az új országgyűlésnek kell kimondania. Az új szabályzás szerint a parkolási tarifákat a mindenkori benzinárhoz kötnék.

Az Alkotmánybíróság tavaly novemberben semmisítette meg az önkormányzatok parkolási rendeleteit, e szerint 2010. július 1-től nem kérhetnek az önkormányzatok pénzt a parkolásért. A következő parlamentnek hátrahagyott javaslatcsomag meghatározná, milyen feltételek esetén lehet egy várakozási területre díjfizetési kötelezettséget előírni, kategóriákba sorolja a várakozási területet, illetve meghatározza a várakozási díj megengedett legmagasabb mértékét. A kormány a közúti közlekedésről és a közúti közlekedés nyilvántartásáról szóló törvény módosítását javasolja az új Országgyűlésnek - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő.

A díjfizetési kötelezettség előírása kapcsán kiemelte: többek között csak azokra a területekre lehet díjkötelezettséget megállapítani, ahol a díjkötelesnek tervezett időszakban a várakozásra alkalmas helyek átlagos foglaltsága meghaladja a 70 százalékot. A várakozási területeket a telítettség alapján sorolnák kategóriákba. A négy kategória e szerint 70, 80, 90 százalék feletti telítettség, illetve 70 százalék feletti telítettség és közúti közlekedés okozta károktól fokozottan védendő terület.

A várakozási díj megengedett legmagasabb mértékét az APEH által az előző naptári évben havonta meghatározott 95-ös ólmozatlan benzinliterenkénti árához kötnék, például ma, 2010-ben az első, azaz a 70 százalékos telítettséget elérő kategóriában 159 forint lenne egy egységnyi parkolás díja, a harmadikban pedig 476 forint lenne - fejtette ki a szóvivő.

Elmondta még, hogy a törvénymódosítás rendelkezik a pótdíjról is: 15 napon belül kell a teljes napi plusz két órai várokozási díjat kifizetni; a pótdíjazásról SMS- ben kell értesíteni azokat, akik rendszámát mobiltelefonos fizetési rendszerben regisztrálták.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A javaslatcsomag felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy rendeletben szabályozzák a ténylegesen fizetendő díj mértékét. azokat a konkrét területeket, ahol parkolási díjat kell fizetni, a díjköteles időszakot; valamint előírja azt, hogy a parkolási céget az önkormányzatnak közbeszerzési eljárás során kell kiválasztania.

Címkék: