Elkezdődött a pilóta-sztrájk: 4000 járatot töröltek

Pénzcentrum2010. február 22. 16:32

A német Lufthansa légitársaságnál mintegy 4000 pilóta kezdett vasárnap éjfélkor sztrájkba, amely várhatóan négy napig tart majd. Ezalatt a járatok kétharmadát törölni fogják - írja a BBC.

A Lufthansa, a Lufthansa Cargo, illetve a fapados leányvállalat, a Germanwings pilótái tegnap éjfélkor kezdték meg négynapos sztrájkjukat, melynek következtében a légitársaság már most 3 ezer járatot törölt, és számos útvonalon késésekre hívta fel az utasok figyelmét.

A Lufthansa szóvivője újságíróknak azt nyilatkozta, hogy bírósághoz fordultak a sztrájk megakadályozásáért, melyről úgy gondolják, hogy aránytalan. Abban reménykednek, hogy 24 órán belül döntés is születik az ügyben, már csak azért is, mert a sztrájk naponta hozzávetőleg 25 millió eurós veszteséget jelent a társaság számára.

A pilóták szakszervezete azt kifogásolja, hogy a társaság egyre több külföldi munkaerőt alkalmaz, akik jóval kevesebb fizetésért dolgoznak. A Lufthansánál egy pilóta kezdőfizetése 62 ezer euró körüli, de később akár a 325 ezer eurót is elérheti.

A szakszervezet most 6,4 százalékos béremelést követel, ezen kívül több beleszólást a cég döntéseibe, és biztosítékot arra nézve, hogy a pilóták akkor is megtarthatják állásaikat, ha a Lufthansa az olcsóbb külföldi leányvállalatok felé szeretné terelni utasait.

A járattörlések és késések várhatóan a frankfurti és a müncheni repülőtér utasait érintik majd leginkább.

A Germanwings sajtóközleménye szerint fennakadások nélkül közlekedik majd járatainak kétharmada. Az utasok időbeni tájékoztatásának köszönhetően t többségük már az előző hét utolsó napjaiban, illetve hétvégén áttanulmányozta az interneten elérhető helyettesítő menetrendet, és ennek alapján módosította, vagy törölte foglalását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Germanwings óvatos becslése szerint a helyettesítő menetrendben szereplő valamennyi, 120 járat közlekedik a sztrájk első napján. Az eredeti menetrendben a mai napon összesen 160 járat szállított volna utasokat.

Azon utasok számára, akik a sztrájk idejére megvásárolt repülőjegyüket módosítani szeretnék, a Germanwings egyszeri díjmentes átfoglalási lehetőséget kínál egy másik Germanwings-járatra. Ennek feltétele, hogy az eredeti járatra tervezett repülőjegy foglalása 2010. február 16-án 23:59 óráig megtörtént legyen, hogy az új utazási dátum 2010. március 25. előtti időszakra vonatkozzon, és hogy a járat indulási helye és célállomása változatlan maradjon. A helyettesítő menetrend a www.germanwings.com honlapon tekinthető meg.

Azon utasoknak, akik törölni kívánják a sztrájk időpontjára esedékes foglalásukat, a Germanwings visszatéríti a jegyárat.

A Germanwings call center Magyarországról az alábbi telefonszámon érhető el: 06 91 110 110.

Címkék: