Ilyen trükköket is bevethetnek a budapesti taxisok - Meglepő dolgok!

Pénzcentrum2010. február 18. 09:47

Évtizedek óta rosszízű legendák keringenek a pesti taxisokról. Mindannyian hallottunk már olyan panaszokat, hogy indokolatlanul hosszú útvonalakon sétakocsikáztatják a gyanútlan utasokat, trükköznek a taxióra különböző üzemmódjai között, gyakori a "lehúzás" stb. A Kosár magazin tesztje mindenesetre markáns különbségeket mutat a taxitársaságok között - korántsem csupán hivatalos viteldíjakban.

A taxiszolgáltatás egyes elemei hatóságilag rögzített árasak. Jelenleg (2010. elején) az alapdíj - tehát az az összeg, amit a taxióra induláskor mutat - minden társaságnál és egyéni szolgáltatónál 300 Ft. Ettől nincs eltérés sem lefelé, sem felfelé, még abban sem, hogy utcán intjük-e le az autót, vagy telefonon, interneten rendeljük, van-e szerződésünk vagy nincs. Annyi "játék" mégiscsak van ebben a tarifaelemben, hogy némely szolgáltatónál taxirendeléskor előre meghatározott idő (5 vagy 10 perc) után akkor is elindul a kilométerdíj, ha az utas még nem szállt be.

Hogyan pörög a taxióra?

Fix áras tarifaelem utcai leintésnél a nappali viteldíj is (240 Ft/km), illetve a várakozási díj (60 Ft/perc). Telefonos rendelésnél e két elem a fenti értékekben maximált, de lefelé szabadáras. Ám itt torpanjunk meg egy kis magyarázat kedvéért! Közkeletű tévedés, hogy a várakozási díj arra az esetre vonatkozik, ha az utas menet közben megállíttatja a taxit, miatta várni kell valakire/valamire, esetleg kiszáll egy időre. Nem, egyáltalán nem, és ebben az a legszomorúbb, hogy a valóságot nem tudhatjuk meg sem az autóban elhelyezett tájékoztatókból, sem a társaságok honlapjáról. A tájékoztatás tehát hiányos, mégpedig a fogyasztók terhére.

Tisztázzuk hát! A "várakozási díj" nevű tarifaelem minden esetben elindul a taxiórában, amikor a jármű sebessége kb. 13 km/h alá csökken. Ha például a piros lámpánál éppen 1 percet áll az autó, akkor az 1 percnyi várakozási díjat jelent. De ha dugóban, 10 km/h sebességgel araszol a kocsi 5 percet, akkor egyszerre fut a viteldíj (ez esetben 0,83 km) és a várakozási díj (5 perc) tarifája! Tehát szó sincs arról, hogy azonos napszakban két, teljesen azonos útvonalú és tarifafeltételű fuvar szükségképpen ugyanannyiba kerülne!

Kattints a teszt folytatásához!

Címkék: