Hová menjek a hétvégén síelni - Magyarországon?

Pénzcentrum2010. február 6. 05:55

Nagyok Piros riasztást rendelt el az Országos Meteorológiai Szolgálat, mivel a péntek éjjel az ország egyes részein akár 25 centiméter friss hó is hullhat. Bár kiásni az autót nem egy leányálom ilyen időben, a síelés szerelmesei viszont örülhetnek, hiszen a magyar pályákon is kiváló a hó egy kis sportoláshoz.

Az utóbbi évek enyhe időjárásának köszönhetően megszokottá vált, hogy a síelésért rajongó magyarok hosszú, tömött sorokban indultak Ausztria vagy Szlovákia felé a hétvégéken, hogy hódolhassanak adrenalinban és forralt borban gazdag szenvedélyüknek. Az idei tél azonban csikorgósra sikeredett, így az ismert és jól felszerelt sípályákon kívül egyre-másra nyílnak meg a kisebb pályák is. Talán kevesen tudják, de Magyarországon több mint 20 kisebb-nagyobb pálya működik - még az Alföldön is találni néhány száz méteres, sífelvonóval ellátott pályát. Van tehát miből válogatni!

A nagyok

Kékestető


Az idei hétvégén végre kinyit a Kékestető déli lejtője, mely az ország leghosszabb sípályája: a csúcstól a Veronika rétig majdnem 2 kilométer. A fenti nagyjából egy kilométeres szakaszon továbbra is jár majd a csákányos és a tányéros felvonó, akik pedig továbbcsúsznak, azok síbuszokkal mehetnek vissza a pálya tetejére. Az egész napos síbérlet 4 500, a félnapos 3 500, az egyszeri pályahasználat 800 forint.

Bánkút

Az ország egyik legrégebbi sícentruma a Bükkben. Összesen 2,5 kilométer pálya áll a síelni vágyók rendelkezésére, ráadásul az új liftek mellett reflektorokat is csatasorba állítottak, így az esti síelés kérdése is megoldódott. A pálya nem csak honlappal, de aktívan twitterező munkatársakkal is büszkélkedhet. A napi jegy 4 000 forint.

Mátraszentistván

A 3,4 kilométernyi pályához összesen 7 lift áll rendelkezésre a Budapesttől alig 90 kilométerre található sípályán. Az északi fekvésnek köszönhetően rendkívül sokáig megmarad a hó, átlagosan évi 90 napot lehet itt síelni. Ráadásul megépült az a víztározó is, mely képes egész évben vízzel ellátni a hóágyúkat. A napi bérlet ára 5 500 forint.

Eplény

Az eplényi Nordica síaréna mutatta meg, hogy a Bakonyban is lehet síelni, nem csak az Északi-Középhegység ismert pályáin. A 4,3 kilométernyi pálya jelenleg tökéletesen járható, ráadásul szombat este farsangi buli is lesz jelmezversennyel és farsang minden egyéb kellékével. További információ a pályáról itt található.

Kisebbek

És a kisebbek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dobogókő


A Budapesthez legközelebb eső sípálya egy központi lejtőjével és kanyargós mellékpályáival összesen 2,2 kilométernyi pályát jelent. A pálya 9-16 óráig folyamatosan üzemel, ám mivel a hegy amúgy is frekventált kirándulóhely, hétvégén nagy lehet a tömeg a pályán. A pályán a napijegy ára 3 500 forint.

Visegrád

Csak néhány kilométerrel kell többet menni a fővárosból, hogy megtaláljuk a visegrádi sípályát, melyen az utóbbi években számtalan fejlesztést hajtottak végre. Ugratók, bébi-sípálya és kivilágítás, hogy csak néhányat említsünk az új szolgáltatásokból. Bár a felső pályákon jelenleg nem elég a hó a síeléshez, egy hétvégi havazás sokat segíthet a pályák állapotán. Szombaton hütte-party!

Zebegény

Szemben Visegráddal nyílt meg újra a zebegényi pálya, mely inkább csak a kezdőknek jelent kihívást. Ratrak nincs, de a lelkes üzembentartók valahogy azért karban tartják a pályát. A napi jegyár 3 000 forint.

Bodajk

A Székesfehérvár és Mór között található pálya csak a legkisebbek igényét elégítheti ki, tanulópályának viszont méreténél és lejtésénél fogva ideális. A felvonó és a pálya hossza 350 méter. Mivel hóágyú, ratrak és egyéb nyalánkságok nincsenek a pálya szélén, érdemes rákérdezni, épp üzemel-e a lift.

A bemutatott pályák csak példák, ezen kívül még több, mint 10, többségében kicsi, kevéssé gondozott pálya található Magyarországon.

Címkék: