Eldőlt: itt épülnek új bicikliutak Budapesten

Pénzcentrum2010. február 3. 14:02

A Fővárosi Önkormányzat a közelmúltban négy pályázatával nyert el uniós támogatást kerékpárút fejlesztésre. Ezek közül három esetben dönthet a Fővárosi Közgyűlés a támogatási szerződés megkötéséről, a negyedik projekt (IV. ker. Szilágyi út) további tárgyalást igényel a kerületben kialakult vitás helyzet és a nagy nyilvánosságot kapott civil ellenvélemény miatt. A döntési javaslatokról a Főpolgármesteri Kabinet is tárgyalt.

A XXI. ker. Ady Endre úti kerékpárforgalmi fejlesztés összköltsége közel 80 millió forint, a megvalósításhoz a főváros 64 millió forint uniós támogatást nyert. A XVII. kerületi Pesti úton (501. utca és a Ferihegyi út között) tervezett kerékpárút-fejlesztés 64 millió forint összköltségű, ehhez a főváros 51,5 millió forintos uniós támogatást kapott. A XXI. kerületi Szabadkikötő úti (új nevén Weiss Manfréd úti) kerékpárút-fejlesztés a legjelentősebb, 165 millió forintos összköltségű projekt, amely 132 milliós közösségi támogatásban részesül. A városvezetés a Fővárosi Közgyűléstől azt kéri, hogy 2010. évi költségvetésében biztosítson a projektek megvalósításához önrészt, ezeken túl pedig kéri a testület jóváhagyását az együttműködési szerződések aláírásához.

Az újpesti Szilágyi út esetében a kerület vezetése és a kerékpáros civil szervezetek nem értenek egyet azzal, hogy a kerékpárút a járdán vagy az úttesten húzódjon. A kerület a járdán szinteltolással valósítaná meg a kerékpárutat, ez szerepel a korábban elfogadott tervekben is, a Magyar Kerékpáros Klub azonban elutasítja ezt a megoldást, egyebek mellett a zöldfelület védelmére és a túl sok kereszteződésre hivatkozva. A vita mielőbbi eldöntése érdekében a főváros vezetése meghívja február végi ülésére a kerület polgármesterét és a civilek képviselőjét is. A fejlesztésre 98 millió forintot nyert el a főváros az uniótól, amelyet 24 milliós önrésszel egészítene ki, ha sikerül konszenzust kialakítani a kérdésben.

Forrás: budapest.hu

Címkék: