Már a tavalyi eladási számoknak is örülnének az autókereskedők

Pénzcentrum2010. január 26. 09:47

Az autókereskedők egy része már a 2009-es - sokak számára katasztrofális - eladási számokkal is megelégedne idén, mások enyhe fellendülést jósolnak 2010-ben a magyarországi autópiacon.

2009-ben drámaian, mintegy 60%-kal zuhant - 60155 autóra - az új személygépkocsik forgalomba helyezéseinek száma Magyarországon a 2008-as évhez viszonyítva. A kereskedők többsége továbbra sem optimista, sokan már a tavalyi forgalommal is megelégednének. Más kereskedők úgy vélik, 2009 volt a mélypont, innen már csak jobb lehet.

A 2009-es év vesztese a Suzuki volt. A magyar piacon összesen csupán 8112 darab kocsit tudtak értékesíteni, ami azt jelenti, hogy az eladásaik a harmadára zsugorodtak 2008-ról 2009-re. A gyár itthon enyhe emelkedésre számít az eladások tekintetében. Az esztergomi gyár fennmaradásának szempontjából azonban nem hazai piac a kulcsfontosságú, hanem a nyugat-európai eladások számítanak igazán. Tavaly összesen 181 ezer Suzukit szereltek össze Esztergomban, vagyis a magyar piacra a gyár kibocsátásának kevesebb mint 5%-a került csupán - írja a Napi Gazdaság.

A Mazda Motor Hungary 2010-re összességében nem vár növekedést az autóeladások terén, azonban szerény növekedéssel el szeretnék érni a 2%-os piaci részesedét. A Mazda márkakereskedőinél - éppúgy, mint más márkáknál is - kiemelt szerepet játszik a túlélésben az autók szervizeléséből befolyó árbevétel, ezért a szervizszolgáltatás minőségének emelését is célul tűzte ki a márka.

Markó Zoltán, a Hyundai Motor Hungary operatív igazgatója elmondta a lapnak, hogy igazán komoly fellendülésre csak abban az esetben lehetne számítani, ha valamennyi állami támogatást is be tudnának vonni az újautók eladásába. A márka azt reméli, hogy az idén startoló új modelljeivel a piaci részesedését 1,5%-ról 2%-ra tudja növelni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az idei év második felétől számít enyhe fellendülésre a Porsche Hungária. Becslésük szerint idén akár összesen 70 ezer darab személyautót is értékesíthetnek Magyarországon, aminek a 20%-át adhatják 2010-ben is a Volkswagen-csoport autói.

Címkék: