Hová tűnt 3.3 milliárd liter üzemanyag? - Vallottak a kutasok

Pénzcentrum2010. január 15. 05:15

2009-ben összesen közel 3.3 milliárd liter üzemanyagot adtak el a hazai töltőállomásokon a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagjai. A negyedik negyedévben a válság ellenére a gázolajfogyasztás még mindig növekedett (igaz csak minimális mértékben), a benzinfogyasztás viszont ismét jelentős mértékben csökkent.



Megérkezett a gazdasági válság az üzemanyagok piacára, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben 2%-kal csökkent Magyarországon a szervezet tagjai által eladott mennyiség. Ezt megelőzően csak egyetlen alkalommal, a harmadik negyedévben volt visszaesés (2.3%-os).


Az értékesített mennyiség a negyedik negyedévben 814 millió liter volt, míg az év során 3.3 mrd liter üzemanyagot adtak el a kutasok, ami stagnálást jelent a 2008-as adathoz képest. A benzin fogyasztás a negyedik negyedévben 4%-kal csökkent az előző negyedévi 5%-os visszaesést követően.


A megoszlást tekintve a dízel továbbra is tör előre, hiszen a benzinfogyasztás jelentős csökkenése ellenére a negyedik negyedévben gázolajból év/év alapon még mindig valamivel több fogyott (+0.2%). A MÁSZ által lefedett piac 52%-át az utóbbi üzemanyagfajta uralta. A dízel térnyerése az elmúlt években az Európa szerte megfigyelhető folyamat volt, a fent nevezett 52%-os hazai arány egyébként nem kiugróan magas érték a kontinensen.


A negyedik negyedévben 30%-kal csökkent a 98-as benzin fogyasztása, a teljes fogyasztáson belül a súlya így még marginálisabb lett.


A MÁSZ immár több mint ezer üzemanyag-kutat fed le az országban, adatai a piac 80-85%-át teszik ki, így a következtetések véleményünk szerint a teljes piacra vonatkozóan is levonhatóak.
Címkék: