Szabad a buszsáv az autósok előtt

MTI2010. január 13. 09:02

A BRFK kedd esti kommünikéje alapján a buszsávokat kizárólag a közlekedési rendőrök jelzése alapján lehet használni a sztrájk ideje alatt - írja az MTI.

Korábban a Miniszterelnöki Hivatal budapesti ügyekért felelős kormánybiztosának sajtóirodája azt írta, hogy használhatják a buszsávot az autósok a sztrájk ideje alatt.

A rendőrség kedd este arra kérte az autóvezetőket, hogy a sztrájk ideje alatt fokozottan figyeljék a közlekedés irányító rendőrök jelzéseit, mert a forgalom egyenletesebb elosztása és gyorsítása érdekében, az egyébként a magángépjárművek elől elzárt területre, a buszsávra és a villamossínekre is irányíthatják a gépkocsikat.

A főváros területén lévő buszsávok és a villamos sínek használatára vonatkozó hatályos jogszabályok a sztrájk idején is érvényben vannak, ettől eltérő rendelkezést kizárólag a közlekedést irányító rendőrök adhatnak, karos forgalomterelés formájában - olvasható a közleményben.

Horváth Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal budapesti ügyekért felelős kormánybiztosának sajtóirodája korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a buszok számára kijelölt sávot a reggeli csúcsforgalom, illetve a napközbeni lassú forgalom enyhítésére azok az autósok használhatják, akiknek személygépkocsijában még legalább két utas foglal helyet. A intézkedés a BKV sztrájk ideje alatt érvényes - áll a közleményben.

Kedd este a BKV vezetése eredménytelennek nyilvánította a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokat, mert továbbra sem tudja elfogadni a sztrájkolók ajánlatát, azzal ugyanis túllépné a rendelkezésre álló pénzügyi keretet; a sztrájk folytatódik, a felek szerdán 10 órakor ülnek újra asztalhoz.

A BKV közölte: a délutáni sztrájktárgyaláson sem történt előrelépés a társaság menedzsmentje és a sztrájkot aláíró érdekképviseletek között, mindkét fél fenntartotta legutóbbi ajánlatát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A keddi egyeztetésen a szakszervezetek tájékoztatták a munkáltatói oldal képviselőit, hogy a közúti közlekedés veszélyeztetése, valamint a közérdekű üzem megzavarása és veszélyeztetése gyanújával feljelentést tettek a Kőér utcai járműtelepről forgalomba állított autóbuszok tárolása és átvizsgálása miatt. Ezzel kapcsolatban a BKV vezetősége ismét kijelentette, hogy utas- és közlekedési szempontból kizárólag biztonságos járműveket állít forgalomba.

A szakszervezetek arról is tájékoztatták a társaság vezetőségét, hogy szerdán bírósághoz fordulnak "a Kőér utcai buszok járművezetőivel kapcsolatban". Erről a cég álláspontja változatlan, azaz a BKV tulajdonában álló buszok csakis szakképzett, saját alkalmazottakkal állnak forgalomba. A szakszervezet által vitatott járműveket mellékfoglalkozású szerződéssel rendelkező járművezetők, szakoktatók, területi vezetők vitték forgalomba, akiknek a szaktudása megfelelő volt a feladat biztonságos végrehajtásához - olvasható a BKV közleményében.

A BKV az aktuális forgalmi helyzetről kedd este azt írta a holnapján, hogy egyes vonalakon a menetrendben meghirdetettnél korábban indulnak az utolsó járatok.

Címkék:
közúti veszélyeztetés,