Német rendszámosok: 25 %-os áfa vet véget az idilli állapotnak

Világgazdaság2010. január 4. 08:32

2010-ben a közlekedési eszközök bérbeadására vonatkozó áfa-szabályok is átalakulnak. A külföldről bérelt autók bérleti díjáról szóló számlák áfáját a külföldi adóhatóság eddig kivétel nélkül visszatérítette, de az uniós áfa-direktívával összhangban idén életbe lépő új teljesítési-hely szabályok megszüntetik ezt a korábban sokak számára idilli állapotot - írja a Világgazdaság.

Jelenleg az a gyakorlat, hogy a vállalatok külföldről bérbe vett autókat bocsátanak vezetőik részére. Szakértők szerint azt, hogy a bérbevételről idén áfás számlát állítanak-e ki a vállalkozás számára három tényező befolyásolja. A bérbeadási időtáv, a bérlő adóalanyisága és az, hogy ténylegesen melyik államban használják az autót.

A módosítás alapján magyar cég 2010-ben csak akkor kap németországi áfát tartalmazó számlát a bérletről, ha 30 napnál nem hosszabb ideig bérli az autókat. A leggyakrabban német bérbeadó áfát nem tartalmazó számlát fog kiállítani a magyar cég számára, melynek értéke után a bérlő lesz adófizetésre kötelezett.

Az áfát abban az államban kell megfizetni, ahol az átadás megtörténik. Ha a cég hazánkban veszi át az autót, az után neki kell megfizetni az áfát 25 %-os adókulccsal.

Címkék: