Kevesebb e-matrica fogyott idén az autópályákon

Orosz Márton2009. december 15. 11:02

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. értékesítési mutatóiból kiderül, hogy novemberig bezárólag az előző év hasonló időszakához képest az eladott e-matricák darabszáma és a realizált árbevétel is csökkent. Az eladási adatok enyhe lejtmenete mellett az autópályák forgalma is mintegy 3 százalékos visszaesést mutat.

Az ÁAK Zrt. értékesítési adatai alapján elmondható, hogy továbbra is kevesebb e-matricát vásárolnak az úthasználók, mint egy évvel korábban. Bár a negyedéves és a féléves mutatószámokhoz képest a csökkenés üteme kissé mérséklődött, 2009 első tizenegy hónapjában, az elmúlt esztendő hasonló időszakával összehasonlítva a járművezetők összességében mintegy 1 százalékkal kevesebb úthasználati jogosultságot szereztek be, ami 3 százalékos bevétel-visszaesést eredményezett. Ez a 2008-as 40,9 milliárd forinttal szemben 2009-ben közel 38,9 milliárd forintos nettó összeget jelent.

A legszembetűnőbb csökkenés a havi és a teherautók számára érvényes 1 napos e matricák forgalmában tapasztalható: az elsőből 6, míg a másodikból 3 százalékkal fogyott kevesebb az év első 11 hónapjában. A felsoroltakkal szemben az éves e-matricák eladott darabszámánál stagnálás, ugyanakkor a 4 napos változatnál enyhe, egy százalékos emelkedés figyelhető meg.

Ha kategóriánként vizsgáljuk az adatokat, kiderül, hogy a teherautókra érvényes D2-ből 2, a D4-ből pedig 5 százalékkal fogyott kevesebb. Ezzel ellentétben a szintén teherautókra érvényes D3-ból 10, míg a személyautókra érvényes D1-es e-matricákból 1 százalékkal vásároltak többet az úthasználók. A D3-as kategóriában tapasztalható jelentős forgalomnövekedés mögött valószínűleg az áll, hogy az eddig D4-es kategóriába tartozó (12 tonna feletti) teherautókkal fuvaroztató cégek gazdaságossági megfontolásokból részben D3-as járművekre álltak át (7,5 és 12 tonna között).

Az értékesítési adatok csökkenése mellett az ÁAK Zrt. kezelésébe tartozó autópálya-szakaszok forgalma is ellentétes irányú változást mutat az elmúlt évek töretlen növekedési trendjéhez képest. Az úthálózaton 2009. első 11 hónapjában az átlagos csökkenés 3% körüli volt, de az egyes pályaszakaszok ettől eltérő mértéket mutatnak. A legnagyobb visszaesés az országon áthaladó tranzitforgalom lebonyolításában kiemelt szerepet játszó M1-es autópályán figyelhető meg, amelyen 2009. január-november között átlagosan 7-9 százalékkal közlekedett kevesebb jármű, mint az előző esztendő hasonló időszakában. Szintén visszaesés tapasztalható az M7-es autópálya Budapest - Székesfehérvár szakaszán, melynek mértéke megközelítőleg 6 százalék, míg az M3-as autópályára általában csak minimális mértékű csökkenés jellemző.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az újonnan átadott pályaszakaszok térségében ezzel szemben jelentős forgalomnövekedés mutatkozik: az M7-es autópálya 206-232 km szelvényei között és az M70 autóúton közel másfélszeresére, az M0 autóút 30 41 km-szelvényei között pedig duplájára növekedett a forgalom a 2008-as adatokhoz képest. Kiemelendő még az M0 autóút déli szektorának forgalmi helyzete is, ahol 2009-ben a tavalyi esztendő első felével összehasonlítva közel azonos számú jármű közlekedett. A felsorolt szakaszokon kívül említést érdemel az M0 autóút 2008 őszén átadott keleti és északi szektora, amelyek esetében korábbi adatokkal való összehasonlításra ugyan nincs lehetőség, de információértékkel bír, hogy a közel 40 000 jármű / nap forgalom igazolja a szakemberek előzetes várakozását.

Címkék:
m70,