Nyugdíjasoknak is jegyet kell váltani jövőre a buszokon

Pénzcentrum2009. december 8. 10:32

Jövő tavasztól a tervek szerint már ingyen is csak jeggyel lehet majd utazni, vasárnaptól pedig lép életbe az új Volán menetrend, amely egyelőre nem számol a vasúti szárnyvonalak bezárásával - mondta Saslics Elemér a Volán Egyesülés vezérigazgatója.

A vasárnaptól 2010. december 11-ig érvényes új menetrend már összehangolásra került a vasúti közlekedéssel, azonban még nem veszi figyelembe a vasúti szárnyvonalak bezárását, mivel a szakminisztérium eddig nem rendelte meg a Volán társaságoktól a megszűnő vasúti szerelvények helyetti buszos szolgáltatást. A társaságok azonban tudnak a minisztérium terveiről, és a rendelkezésre álló kapacitásokkal megoldható a jövőben szárnyvonalak pótlása.

A vezérigazgató elmondta, hogy várhatóan nem szállnak többen vonatra a jövőben, még az olyan vonalakon sem, ahol csökkenni fog a buszkapacitás vasárnaptól. Továbbá kifejtette, hogy a tömegközlekedés népszerűsítéséhez strukturális átalakításokra van szükség, mint például, parkolók építésére, a kényelmes átszállás biztosítására és a menetrendek további összehangolására.

A tervek szerint jövő év február 28-tól kerül bevezetésre az ingyenesen utazók - például a 65 év felettiek - számára a regisztrációs jegy, melyet az utazás kezdete előtt kötelező lesz majd kérni a sofőrtől vagy a pénztáraknál.

A Volán társaságok összesen országosan évről évre csökkenő számú utast szállítanak. Míg a 2000-es esztendőben 520 millió utazást bonyolítottak le, addig idén már csupán 420-430 millióra számítanak a szakemberek. A Volán Egyesülés várakozásai szerint az utasszám csökkenése azt eredményezi, hogy 2025-ben már mindössze csupán 350-380 millió alkalommal választják a Volán buszait az utasok.

Címkék: