A "Szalainék" helyett az ellenőr kapja a pofont

Pénzcentrum2009. szeptember 2. 08:32

Az utóbbi hónapokban mindennapossá vált a BKV-alkalmazottak fizikai bántalmazása, legutóbb egy munkába igyekvő villamosvezetőt vertek meg. Nincsenek biztonságban a jegyellenőrök és a buszvezetők sem, többször hallottuk már, hogy részeg, felbőszült utasok vágták őket állba. A balhék során szinte mindig szóba kerülnek a botrányos végkielégítési ügyek, így a "Szalainék" helyett az első vonalban dolgozók kapják a pofonokat - írja a Magyar Hírlap.

Ők szenvednek a brutális támadásoktól, mert az indulatos elkövetőknek ők vannak kéznél. Ezekben az esetekben mellékes, hogy a sínváltó, karbantartó, járművezető, jegyárusító vagy éppen ellenőr ugyanúgy elítéli a milliókat zsebre vágó górékat, mint az átlagpolgár, mégis rajtuk csattan az agresszív hőzöngők ostora.

Nem tudni, hogy lesz-e felelősségre vonás a paragrafusokkal gondosan körülbástyázott szerződések, a semmire sem jó tanulmányok nyomán kifizetett hihetetlen pénzek ügyében. A megállókban és a járművökön történt brutális esetek kapcsán érdemes lenne azon is elgondolkodni, hogy az anyagi károkozásokon kívül vajon milyen mértékű erkölcsi kár érte a vállalatot és az egész társadalmat.

Bebizonyosodott, hogy a tűz közelében bármit meg lehet csinálni, a korrupció a gazdasági, üzleti élet szerves részévé vált. Ennek egyik következménye a társadalmi morál leépülése, így a zsebre vágott millióknál lényegesen nagyobb károkozás az emberek hitén esett csorba. A "nem veszek jegyet" és a "nem dobok pénzt a parkoló automatába" hozzáállás jó mentőöv azoknak, akiknek az egyenes út helyett mindig jobb a görbe. Így aztán azért a morális károkozásért is felelni kell a végkielégítőknek, végkielégítetteknek.

Címkék: